Реставрират Паметника на загиналите в Сръбско-българската война

Започнаха реставрация и почистване на Паметника на загиналите приморци в Сръбско-българската война. Това се извършва по инициатива на дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

Проектът предвижда да бъдат премахнати компрометираните участъци от покритието на паметника, докато се достигне до здрава основа, да се ретушира пластичната украса, да се възстановят надписите и да се освежи и почисти околното пространство. Срокът на изпълнение е 6 месеца. Проектът е част от усилията на Община Варна за запазване и съхраняване на родовата памет и историческото наследство в града. През миналата година бе реставриран и освежен и Паметникът - портал на Осми Приморски полк.

Паметникът на загиналите приморци в Сръбско-българската война се намира между община Варна и Археологическия музей. Той е обърнат с лице на юг и е единственият с позлатен кръст във Варна. Проектът му е бил възложен на инж. Павел Куракулаков, роден в Болград, Бесарабия. Паметникът е открит и осветен на 25 септември 1894 г., като за официалното събитие е пристигнал княз Фердинанд I. Само за 4 дни в Сръбско -българската война са били 249 офицери и войници от Варненско- все млади момчета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България