Реставрират прочутата Шишманова баня в Търново

Започва реставрацията, консервация и експониране на прочутата Шишманова баня в квартал „Асенов” във Велико Търново. Тя ще се превърне в среда за „открити” уроци по история.

Възстановяването на обекта ще се извърши по проект „Културното наследство на Велико Търново във фокуса на европейското културно многообразие”. 724 935 лева е стойността на разработката, която трябва да се реализира до 30 април 2017 година. Средствата се осигуряват по финансовия европейски механизъм на Норвежката програма.

Обектът е публична общинска собственост и със статут на „единична недвижима културна ценност” с категория „национално значение”. Банята е наречена „Шишманова”, тъй като се счита, че е останала от времето на последния български владетел преди падането на Търново под турско робство. „Аварийните мерки започват с укрепване на основните й зидове от запад.

Консервационната намеса се изразява в моделирано надзиждане на останалите зидове, възстановяване на пилоните от хипокаустната система до действителна височина. Въз основа на запазените останки и наблюденията по време на археологическите проучвания ще бъде осъществено възстановяване на полуцилиндричното покритие на северното помещение и на същинския под.

Ще се моделира надзиждане при входа на южния зид и на източния зид. Ще бъде изградена преграда, която да изолира обекта от улицата. Ще се изгради стабилна покривна конструкция, гарантираща защитата на оригинала. Предвидени са мерки за благоустрояване на терена около паметника и мерки, които да подчертаят уникалността му”,  обясниха от общинската управа в старата столица.

10 на сто от ангажираните работници в изпълнението на дейностите съгласно изискванията на европейския донор ще бъдат роми, трайно безработни лица. След укрепването на Шишмановата баня тя ще се превърне в среда за организиране на Фестивал на ромската култура и провеждане на „открити” уроци по история. Ще бъде включена и в туристическия маршрут между храмовете „Св. 40 мъченици”, „Успение Богородично”, „Св. св. Петър и Павел” и „Св. Иван Рилски” в болярския град.

Коментари

Задължително поле