Реставрират самолета-легенда на летище Балчик

Един от най-емблематичните изтребители в историята на бойната авиация-МиГ 21 , който е превърнат в паметник на входа на летище Балчик, ще бъде напълно възстановен и реставриран като нов . От Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Белия град събират средства и са обявили конкурс за фирма -изпълнител. На самолета-легенда трябва да се смъкне ръждата и да бъде боядисан наново.

Поставената до него паметна плоча ще бъде допълнена с имената на всички загинали пилоти по време на служба в летището, а те са около 70, посочи за "Труд" полковник о.з. Иван Апостолов. Дългогодишният военен пилот и инструктор Първи клас се прочу през последните дни с покъртителното си писмо до лидера на НФСБ Валери Симеонов в защита на доблестната и най-мъжка професия във военната авиация.

Инициативата за възстановяване на самолета -паметник е била подета при тържественото честване на 75 години от създаването на летище Балчик на 1 октомври м.г. , на което е присъствал сегашният новоизбран президент Румен Радев. Въпреки че вървеше тогава изборна кампания, той дойде при нас като съвсем обикновен летец, припомни Апостолов.От съюза на запасните офицери смятат до края на август да реставрират военния изтребител и да направят тържествен ритуал с покана към всички ветерани , роднини и близки на загиналите и с участието на духовия оркестър на ВМС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл