Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Реставрираха 13 вековни къщи във Велико Търново

Снимки: Община Велико Търново

Реставрираха 13 вековни къщи в старинната част на Велико Търново, които се рушаха и се бяха превърнали в опасност за преминаващи в близост коли и хора. Собствениците ремонтираха фасадите им според издадените от Общината предписания.

unnamed-1

Активно се работи и по други постройки със статут на паметници на културата на улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов” и „Михаил Кефалов” в болярския град. Къщите са недвижими културни ценности, част от груповия ансамбъл „Старо Търново“. Това съобщиха от кметската управа в болярския град.

„Издадени са разрешителни за ремонтни дейности по фасадите на още десетина сгради частна собственост, които се намират в рамките на архитектурния резерват. За необходимостта от дейности собствениците също са получавали предписания от компетентните експерти в общинската администрация”, допълниха от кметската управа.

Въпреки ограничените от нормативната уредба правомощия кметът Даниел Панов и експертният му екип непрестанно търсят решения за опазване и реставриране на къщите паметници на културата. Още през 2012 г. от Велико Търново бе подето начинанието за създаването на Закон за старите столици.

„Инициирани бяха редица нормативни промени в Закона за културното наследство, Закона за устройство на територията и др., с цел ускоряване на процедурите по одобрение на проектите за ремонти на сгради със защитен статут. Изготвени са общи силуетни планове за сградите по улиците „Велчо Джамджията“ и „Стефан Стамболов“, която облекчава много процедурите по съгласуване на фасадните ремонти. В партньорство с бизнеса бяха осигурени и строителни материали”, коментират от общинската администрация.

На собствениците на 36 сгради в старата част са издадени предписания за укрепване и обезопасяване. Новата уредба увеличава до 3000 лева глобите за стопани, които не полагат нужните грижи за своите недвижими имоти – паметници на културата. Санкцията скача до 10 000 лева, ако културната ценност е унищожена и не е възстановена в срок, в същия вид и параметри. За юридически лица глобите са до 30 000 лева.

Велико Търново стана и една от шестте общини, в които се създадат звена, разполагащи с част от правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство. Така времетраенето на процедурите по издаването на разрешения за реконструкция на старинните сгради се съкращава и е в улеснение на собствениците. До скоро се налагаше стопаните на имоти в архитектурния резерват на старата столица да чакат минимум 9 месеца, а понякога и по 2-3 години за такива разрешителни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете