Реставрираха 13 вековни къщи във Велико Търново

Реставрираха 13 вековни къщи в старинната част на Велико Търново, които се рушаха и се бяха превърнали в опасност за преминаващи в близост коли и хора. Собствениците ремонтираха фасадите им според издадените от Общината предписания.

unnamed-1

Активно се работи и по други постройки със статут на паметници на културата на улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов” и „Михаил Кефалов” в болярския град. Къщите са недвижими културни ценности, част от груповия ансамбъл „Старо Търново“. Това съобщиха от кметската управа в болярския град.

„Издадени са разрешителни за ремонтни дейности по фасадите на още десетина сгради частна собственост, които се намират в рамките на архитектурния резерват. За необходимостта от дейности собствениците също са получавали предписания от компетентните експерти в общинската администрация”, допълниха от кметската управа.

Въпреки ограничените от нормативната уредба правомощия кметът Даниел Панов и експертният му екип непрестанно търсят решения за опазване и реставриране на къщите паметници на културата. Още през 2012 г. от Велико Търново бе подето начинанието за създаването на Закон за старите столици.

„Инициирани бяха редица нормативни промени в Закона за културното наследство, Закона за устройство на територията и др., с цел ускоряване на процедурите по одобрение на проектите за ремонти на сгради със защитен статут. Изготвени са общи силуетни планове за сградите по улиците „Велчо Джамджията“ и „Стефан Стамболов“, която облекчава много процедурите по съгласуване на фасадните ремонти. В партньорство с бизнеса бяха осигурени и строителни материали”, коментират от общинската администрация.

На собствениците на 36 сгради в старата част са издадени предписания за укрепване и обезопасяване. Новата уредба увеличава до 3000 лева глобите за стопани, които не полагат нужните грижи за своите недвижими имоти – паметници на културата. Санкцията скача до 10 000 лева, ако културната ценност е унищожена и не е възстановена в срок, в същия вид и параметри. За юридически лица глобите са до 30 000 лева.

Велико Търново стана и една от шестте общини, в които се създадат звена, разполагащи с част от правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство. Така времетраенето на процедурите по издаването на разрешения за реконструкция на старинните сгради се съкращава и е в улеснение на собствениците. До скоро се налагаше стопаните на имоти в архитектурния резерват на старата столица да чакат минимум 9 месеца, а понякога и по 2-3 години за такива разрешителни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България