Рестарт на идея отпреди 12 години: Сливен и Ямбол правят обща зона за инвестиции на бивше летище

летище сливен

"Имаме желание районът на бившето летище „Бършен” край Сливен да стане обща зона за инвестиции, която да обслужва и Ямбол – съобщи кметът на Сливен Стефан Радев. Няма други областни градове в страната, които да се намират толкова близо. Разстоянието е 28-29 км и се изминава с автомобил за 20-ина минути. Получава се зона с население над 200 хил.души, което е един сериозен център на картата на България”, допълни още кметът Радев.

Зоната ще обслужва три общини – Сливен, Ямбол, която представлява само областния център, и Тунджа, в която са включени 40-ината ямболски села. Бившето летище „Бършен” се намира непосредствено до главния път Сливен-Ямбол. Кметовете на трите общини вече са внесли предложение в МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура” за удвояване на пътя, за да бъде създадена комфортна транспортна връзка към бъдещия обект. За намеренията е информирано и Министерството на икономиката. Идеята е да бъде създадено дружество с участието на Държавното предприятие „Индустриални зони” и община Сливен, тъй като тя е собственик на летището. Общината ще участва с терена, а предприятието ще осигури средствата за изграждането на необходимата инфраструктура и комуникации. Вече има предложен меморандум за това. Водени са разговори и с Българската агенция за инвестиции, която да предлага зоната. Целта е при наличие на интерес да се работи с потенциалния инвеститор така, че да се оформи профила на зоната. „Това е голям шанс за Ямбол, Сливен и община „Тунджа” да стоим по-добре на икономическата карта, да обменяме ресурси, както в индустриите и бизнесите, така и в културата и останалите сфери на живота”, допълни кметът.

Сливен получи безвъзмездно от държавата бившето летище „Бършен” от 170 дка и още 2700 дка имоти в района при управлението на кмета Йордан Лечков /2003-2011 г./. Идеята за създаване на обща индустриална зона за трите общини възникна още преди 11-12 години. Предложението тогава дойде от областната администрация в Сливен, дори бяха направени първи срещи с ръководствата на общините. Но още преди да се задействат процедурите, Сливен се оттегли от проекта. Община „Тунджа” обаче се възползва от възможностите за финансиране и на своя територия защити подобен проект, в резултат на което неотдавна голяма верига хипермаркети откри огромен логистичен център там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България