Рестарт на разследването по аферата “Яневагейт” (обзор)

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Софийската градска прокуратура (СГП) възобнови разследването по делото “Яневагейт” след разкритията, направени от адвокат Момчил Мондешки в интервю пред “Труд”. Това съобщи днес Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

На 2 ноември следобед наблюдаващият делото прокурор Димитър Петров от звено “Антикорупция” към СГП се е самосезирал от информацията, че записите между т. нар. Две каки Румяна Ченалова и Владимира Янева са предварително уговорени и записани с диктофон в дома на Ченалова. Целта: да послужат като “застраховка срещу проблемите им”. По думите на адвокат Мондешки Ченалова се договорила с олигарха Иво Прокопиев и бившия правосъден министър Христо Иванов да съчини записи, в които се петнят имената на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацацров. След това трябвало да им ги предаде. В замяна й обещали “да й помогнат по някакъв начин”.

Вчера сутринта адвокат Мондешки е бил разпитан в следствието на ул. “Монтевидео” и напълно е потвърдил казаното в интервюто пред “Труд”. Предстои да бъдат проведени допълнителни разпити с всички, свързани с аферата “Яневагейт”. Румяна Арнаудова уточни, че прокурор Петров е разпоредил да бъдат призовани журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов от сайта “Биволъ”, в който се разпространяват записите. Ще бъдат разпитани Владимира Янева и Румяна Ченалова. Държавното обвинение ще изиска отново всички записи, които сайтът притежава. До момента от “Биволъ” са отказвали да ги предоставят на прокуратурата.

“Едно е ясно, това не са специални разузнавателни средства”, отсече вчера прокурор Румяна Арнаудова. Тя допълни, че първото дело срещу Ченалова би трябвало да влезе в Софийския градски съд до месец. По него са прецизирани и повдигнати две обвинения срещу бившата съдийка. Първото е по служба, а второто е за документално престъпление (записване на невярно съдържание в протокол от заседание). Арнаудова уточни, че Ченалова е поискала отвод на наблюдаващия делото прокурор Клементина Паличева. Затова към момента делото е в Софийската апелативна прокуратура, която трябва да разгледа искането на Ченалова. Ако прокурор Паличева остане наблюдаваща, обвинителният акт ще бъде готов до седмица. Срещу Румяна Ченалова тече и разследване за бягството на двойния убиец от дискотека “Соло” Илиян Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право