Ресторантьорите излизат на улицата

Няма да пречат на матурите и футбола

Ситуацията се влошава

Ресторантьорите също ще излязат на улицата в знак на протест срещу провежданата от правителството на Кирил Петков политика. Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се включват като съорганизатори на протеста, организиран от работодателските организации на 18 май.

Като български предприемачи, ние сме сериозно засегнати от серията кризи, които ни връхлитат и страдаме от липсата на диалог с настоящото правителство, посочват от двете браншови организации. „Призоваваме всички свои членове активно да се включат в организацията и да защитят своите права с цел икономическото оцеляване на бранша и запазване на работните места“, пише в позиция, изпратена до медиите. Точно 7 месеца след националния протест на 19 октомври 2021 г. промяна в енергийната сигурност не само че няма, но ситуацията е още по-влошена и влошаваща се, заявяват ресторантьорите.

Затова национално представителните работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, организират Национален протест „За сигурна енергия и достъпни цени“.

Протестът ще се проведе на 18 май 2022 г., от 12:00 до 17:00 часа, пред Министерския съвет. Ресторантьорите заявяват, че протестират, защото:

- Цените на горивата и ел. енергията достигнаха непосилни за преобладаващата част от небитовите потребители нива. По ценовата верига се стигна до лавинорастяща инфлация, която с всеки изминал ден изяжда доходите на всеки български гражданин.

- Държавата си позволи да третира бизнеса, от чиито данъци се издържа, като просяк, чакащ подаяния. Не държавните чиновници, а ние сме държавата! Защото държава без платежоспособен и развиващ се бизнес, без работни места и без данъци не може да съществува – крайно време е това да бъде осъзнато!

- Широко прокламираните „мерки“ в подкрепа на бизнеса всъщност са в пъти по-малко от обявяваните и са крайно недостатъчни, ненавременни и неефективни.

Бизнесът не иска помощи – бизнесът иска спокойна среда, в която сам да си изкарва парите, да поддържа работни места и да създава блага. Бизнесът иска сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подходящи мерки на това, което е надвзетото при източника – предприятията и хората.

„В продължение на почти една година нито едно правителство не чу ясните прогнози, аргументи и предложения на бизнеса. Тази управленска глухота доведе икономиката ни до настоящото безизходно състояние. Тази управленска глухота води страната ни към икономическото дъно, откъдето трудно ще можем да се оттласнем, ако продължаваме да летим надолу с тези страшни темпове“, заявяват ресторантьорите.

Затова те настояват за:

  1. Удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. Енергията дотогава, докогато е необходимо: Компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от СВРЪХпечалбите на производителите на енергия.
  2. Разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с “Газпром експорт”, да бъде поета като компенсация от бюджета.
  3. Разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени.
  4. Програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

В случай на неизпълнение на горните искания ресторантьорите искат оставката на правителството. И допълват, че протестът не е политически, а е протест за: спасяване на българската икономика, прогнозируемост и конкурентоспособност, спасяване на работните места и доходите, намаляване на темповете на инфлацията, спиране на обедняването на нацията.

От бранша призовават всички, които не са съгласни с настоящия начин на управлението на българската икономика, да се присъединят към тях на 18 май, в 12:00 часа, пред Министерския съвет (София, бул. Дондуков 1).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика