Ресторантьори отлагат новите касови апарати

Редица заведения нарочно изчакват до последния възможен ден преди да изпълнят изискванията за касовите апарати.

90% са изпълнили изискванията

Крайният срок е 31 януари

300 хил. използват софтуер за управление на продажбите

Ресторантьори отлагат до последния възможен ден изпълнението на новите изисквания за касовите апарати и софтуера за управление на продажбите. Представители на производители на софтуер разказаха как отиват при свои клиенти, предлагат им да актуализират софтуера, но получават отговор “да изчакаме”. Най-често става въпрос за ресторанти и заведения.

Според анализ на НАП именно в ресторанти и заведения крият най-много обороти. Доскоро 80% от кръчмарския бизнес влизаха в групата на рисковите за хазната търговци. Като редица ресторанти и дискотеки криеха около 50-60% от оборота си. Целта на новите изисквания за касовите апарати и софтуера за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) е да бъдат прекратени именно тези практики.

Крайният срок за изпълнение на новите изисквания за търговците, които използват СУПТО, е 31 януари и той повече няма да бъде удължаван, увериха от НАП. Ако търговци изчакват до последния ден може да се окаже, че доставчиците на софтуер не могат да обслужат всичките си клиенти и така има риск да бъдат глобени.

В страната има около 300 хил. търговци, които използват софтуер за управление на продажбите. Те трябва да изпълнят изискванията на Наредба Н-18 за отчитане на оборота до 31 януари, но след това имат срок до края на март да регистрират в НАП използвания от тях СУПТО. 90% от касовите апарати в страната вече отговарят на новите изисквания и подават в НАП информация за отчетения оборот на всеки 5 минути.

В НАП вече са регистрирани над 600 софтуера за управление на продажбите и търговците може да използват само някой от тях в обектите си, където осъществяват продажби в брой и имат касови апарати.

За онлайн търговците крайният срок, в който трябва да изпълнят изискванията за отчитане на продажбите, е 31 март.

Коментари

Задължително поле