Референдумът в Каталуния е насрочен за днес, но провеждането му е под въпрос

За днес в Каталуния е насрочен референдумът за независимост от Испания. Провеждането му обаче е под въпрос, тъй като испанските власти, които го обявиха за незаконен, конфискуваха хиляди бюлетини и задържаха повечето от организаторите на допитването.

Въпреки това хиляди каталунци започнаха да се събират пред изборните секции още преди зазоряване тази сутрин, присъединявайки се към активистите, които от няколко дни са окупирали сградите и не се подчиняват на съдебната заповед да ги напуснат.

По данни на каталунските власти право на глас имат над 5,3 млн. души. Изборният ден започва точно в 9 часа местно време и ще продължи до 20 часа. Въпреки различните позиции за референдума, Мадрид и Барселона са категорични, че каквото и да става, редът и спокойствието трябва да бъдат запазени.

По заповед на централната власт в Мадрид, хиляди полицаи бяха мобилизирани, за да затворят избирателните секции. Полицията затвори електронните избирателни системи и запечата стотици избирателни секции в размирния регион. Назначеният представител на испанското правителство в региона заяви, че технологичната инфраструктура за гласуването и преброяването на бюлетините е премахната.

„Няма референдум. Няма избирателни секции. Няма бюлетини. Няма власти, които да проверят автентичността на резултатите. Може да има някакво пародийно гласуване на някои места и по улиците, но не мисля, че ще има референдум“, заяви испанският външен министър Алфонсо Дастис.

Каталонските лидери от своя страна настояват, че референдумът ще бъде проведен. Организаторите на референдума призоваха гласоподавателите, да „защитят“ избирателните секции, и да изчакат за началото на гласуването в 9:00.

„Трябва да сме сигурни, че ще има много хора на всякаква възраст“, казаха организаторите, предавайки инструкции по социалните мрежи.

Местният вицепрезидент Ориол Хункерас настоя, че ще има изборни бюлетини. Той заяви пред местните медии, че днес е „важен ден за демокрацията“. „Преодоляхме много препятствия, няма нищо, което да не надмогнем“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа