Вижте какво ще е времето днес

Разпети петък – денят на Христовите страдания

На 26 април 2019 да почерпят

Пиенето на алкохол подобрява паметта

Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Референдумът за ток от смет е пред провал Допитването би струвало 1,4 млн. лв., според ГЕРБ въпросите са незаконоосъобразни

Новият завод за електроенергия от боклук ще спести 6% от сметките за парно

Пред провал е идеята Столичната община да се допита с референдум до Софиянци за това дали да вземе кредит за 67 млн. евро, за да изгради инсталация за изгаряне на преработен отпадък в „ТЕЦ София“.

Комисиите по екология и финанси към Столчния общински съвет днес отхвърлиха предложението на 15 съветници за провеждането на допитване по въпроса. Водещата комисия, тази по самоуправнеие, ще гледа темата утре. За референдум са общински съветници от Политическа група 5, БСП и ДСБ. Мотивите им са, че управляващите не са предложили по-ефективни и екологични варианти за инсталация и с изграждането на новия завод ще се стигне до ново замърсяване в града.

44576976_719724761723783_7573800958182817792_n„Този тип инсталация е доказал във времето своята екологосъобразност и енергийна ефективност. 94% е капацитета на енергийна ефективност на проекта. С подмяната на един от котлите на “Топлофикация“ при изграждане на новата инсталация, ние модернизираме базата на тази инсталация и оттам имаме екологично въздействие като намаляване на фините прахови частици на годишна база с 2,6% и намаляване на азотните оксиди с 4,6% и въглеродните оксиди с 2%“, защити проека шефката на екокомисията в СОС Лорита Радева.

Тя съобщи, че екокомисията отхвърлила референдума с основанието за незаконосъобразност и на трите зададени въпроса. „По Закона за прякото участие на гражданите се казва, че общинския бюджет е извън кръга на темите, които могат да са обект на месен референдум. Вторият ни аргумент е, че Закона за общинския дълг предвижда две възможности за вземане на решение по отношение поемане на общински дълг. Едната е с гласуване на повече от половината от общинските съветници, другата е чрез провеждане на местен референдум. Столичният общински съвет през май, със свое решение с 36 гласа „за“ подкрепи поемането на дълга, т.е. ние вече сме използвали правната възможност на Закона за общинския дълг. Това в нашето тълкуване води до становището, че въпроса в референдума относно дълга е незаконосъобразен“, каза Радева.

„По отношение на въпроса с разполагането на площадката. През 2016 г. Столичният общински съвет, включително с гласовете на голяма част от подписалите доклада за референдума, одобри Подробния устройствен план за разполагане на площадката както е сега по процедура. Нямам никакво основание да си мисля, че колегите тогава не са осъзнавали какво правят и са гласували по един начин тогава, а сега-по друг“, допълн Радева.

Един референдум би струвал на гражданите 1,4 млн. лв., изчисли столичният зам.-кмет Дончо Барбалов. Проектът на общината е за 157 млн. евро, които включват 91 млн. евро безвъзмездно финансиране от Европейския съюз, и 67 млн. евро кредит от Европейската инвестиционна банка. С тях в ТЕЦ София ще се изгради инсталация за изгаряне на полученото в завода за преработване на боклук в с. Яна РДФ гориво. То ще се използва от „Топлофикация София“ вместо газ, с което дружеството ще спестява 15 млн. лв. годишно. Ако в момента действаше инсталацията цената на парното щеше да е с 6% по-ниска сравнение с настоящата. Така с 92 лв. по-малко сметки годишно би блащал собственика на апартамент от 60 кв. м. твърдят от „Топлофикация“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.