Експресен анализ на РИОСВ не установил замърсяване на посинялата река Слатинска

Кирил Петков: Акцията за Боян Петров беше безпрецедентна

Президентът Радев и съпругата му присъстваха на оперната постановка „Зигфрид“ в Болшой театър (СНИМКИ)

Най-бързият сериен Volkswagen Без ограничител на скоростта моделът развива 270 км/ч

Огнеборци спасиха трима души и двуетажна къща от изпепеляване в Дебелец

Кристиан Вигенин: Срещата ЕС – Западни Балкани беше успешна

Как се газят 52-ма души накуп?

Партиите общуват ритуално, пазят статуквото Заешка тупурдия прикрива политическия маразъм

Николина Ангелкова: Къмпингуващите смятат, че са извън закона и не трябва да бъдат проверявани

Нено Димов: От екологична гледна точка не е опасно да се построи АЕЦ „Белене”

Инж. Стоян Братоев: Имаме почти 60% изпълнение на третата линия на метрото

Слатинската река в София потече оцветена

Тръмп подписа указ със санкции срещу Венецуела

Астероид в орбитата на Юпитер е дошъл от друга звездна система

Палестинският президент Махмуд Абас страда от белодробна инфекция

Референдумът отнема монопола на партийния картел

На 6 ноември ще се реши бъдещото развитие на политическата ни система

Мажоритарната система ще принуди партиите да не издигат безименни некадърници

Бавно и мъчително духът на пряката демокрация излезе от партийния похлупак на прехода. Гражданската инициатива за предизвикването на национален референдум, въведена чак през 2009 г., след като беше отхвърляна от разноцветни мнозинства, все повече се осъзнава като възможност за гражданско действие. Независимо от прекомерно рестриктивните законови правила. Възможността чрез подписка парламентът да бъде задължен да насрочи допитване или да обсъди даден въпрос е модерен инструмент за влияние на гражданското общество върху управлението.

Превключването в режим „пряка демокрация“ е нужно, когато партийното статукво и институциите блокират решаването на важен въпрос или нямат управленски сетива да чуят общественото мнение. У нас през годините партиите бягаха и продължават да бягат от допитванията. За партийните апаратчици гласът на хората е като тамян за дявола, щом не е свързан с избирането в креслата на властта по чинно подредените от самите тях партийни листи. Изключение направи само БСП, но само един път – с референдума за АЕЦ „Белене“. В сегашния референдум единствено АБВ и Ивайло Калфин участват в подкрепа на гражданските искания.

Останалите се движат по оста от мълчалив бойкот до тотално отрицание.

Референдумите отнемат монопола на партийния картел върху политическите решения. Затова е и тази истерична кампания срещу гражданските инициативи. Шарените политбюра се лишават от част от властта си, която консумират алчно и на тъмно. С леви или десни аргументи, но всички по същество елитаристки, през годините народът беше обявяван за „неподготвен“ и „неспособен“ да се произнася по сложни въпроси. Интересно как никой не се притеснява, когато гражданите решават най-сложния възможен въпрос – кой да управлява държавата и на базата на какви управленски приоритети и програми.

Слави Трифонов и неговия екип чрез своята мащабна трибуна дадоха възможност да се осъществи първият граждански референдум. И то по въпроси, които удрят родната партокрация право в сърцето. На 6 ноември ще се реши бъдещото развитие на партийната система. В досегашния си вид тя докара държавата до плачевното състояние, в което се намира след 25 години партийни грабежи, партийно кадруване и корумпиране на държавния апарат и публичността. Защото не друг, а същите тези партии, които по-шумно или под сурдинка мърморят срещу референдума, носят пряката и непосредствена отговорност за всичко, което се случи в годините на прехода. И няма невинни!

Какво може да промени „референдумът на Слави“? Най-малко три неща – да разбие финансовата мощ на партийния картел, да създаде условия за нормализация на кадровата селекция в политиката и да намали в известна степен тежестта на купения и контролиран (пак от същите партии!) вот.

Ето как. Първият въпрос, по който гражданите трябва да се произнесат, е за въвеждане на мажоритарна система в два тура при избора на депутати. Пропорционалните листи отвратиха хората от политиката и доведоха до устойчиво влошаване на качеството на парламента. Опитът с въвеждането на гъвкави партийни листи, които могат да се преподреждат от избирателите, също беше опорочен от партийните апарати. Просто не се броят преференции или се издават партийни директиви да не се гласува преференциално, за да не се били объркали „мъдрите“ сметки на съответната задимена партийна канцелария. И пак си редят послушковци, които „да слушкат и папкат без много да мислят“ на парламентарните банки. Референдумът дава възможност да сменим този порочен модел. Но както е известно, дяволът е в детайлите. Затова е много е важно, ако хората отговорят с „да“ на въпроса за мажоритарната система, каква точно мажоритарна система ще се възприеме в изборното законодателство.

Някои често цитират известния „закон на Дюверже“, но забележете – цитират го само наполовина. В пълния си текст той гласи, че мажоритарната система по англо-американски модел стимулира двупартийна система, а пропорционалната и мажоритарната система по френски модел създават условия за многопартийност. Французите и в момента с мажоритарна система имат девет партии и коалиции в Националното събрание и дузина независими депутати.

При тях на втори тур не отиват само първите двама, а всички кандидати, които са получили повече от 12,5%. Ако България бъде разделена на 240 малки едномандатни райони, това ще дава възможност и на по-малки партии и граждански структури да имат свое представителство – невинаги, но когато политическите условия позволяват. Мажоритарната система по естествен път ще принуди партиите да не издигат безименни некадърници, каквито сега се промушват, скрити зад анонимността на партийните листи. На онези, които се опасяват, че при мажоритарна система можело някой местен феодал да си купи изборите, ще кажа само – човешкият фактор може да изврати всяка система. Това, че някой свири фалшиво, не означава, че трябва да забраним музиката. А нима сега не си купуват места в листите на килограм?!

Вторият ключов въпрос в референдума е за намаляването на гигантските партийни субсидии. В партийните каси потъва огромен публичен ресурс. За този мандат са 156 млн. лева. Но не само това. Партиите използват срещу жълти стотинки хиляди държавни и общински офиси, които дават под наем за кафенета и кръчми, от което печелят под масата. Същите партии получават стотици хиляди левове безотчетни пари по линия на парламентарните си групи в НС. Към това да прибавим и десетките хиляди, с които всеки евродепутат разполага за плащане на апарат, ПР и мероприятия… В най-бедната държава от ЕС имаме най-високите партийни субсидии – десет пъти по-високи от Германия. Това превръща политиката в препитание за хиляди апаратчици, а не в борба за кауза и идеи. Гигантския финансов ресурс позволява на партиите да си купуват избори и медиен комфорт. Това изкривява политическия процес. Затова субсидиите трябва да се сведат до разумен размер.

И третият въпрос е за задължителния вот. Не е панацея, но нека опитаме. Може пък наистина да се намали тежестта на купения и контролиран вот.

Най-важното обаче е да се гласува масово в референдума. Защото това ще приучи оядената партокрация, че трябва да се съобразява с гражданите!

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Статията е компетентно и грамотно написана, защото самият Борислав Цеков знае как се става депутат, самият той е купувал гласове на килограм, получавал е безотчетни пари, разполагал е с мръсни пари, с които се манипулират избори. Както самият той казва : “Тук невинни няма”. Съвсем правилно Борислав Цеков отбелязва, че мажоритарната система е възможност да се смени системата, тоест може да се свени, а може и да не се свени. Защото системат не се сменя с една статия, а с изваждането от политиката на корумпираните политици, чиито представител е и авторът на статията.

 2. Отново поръчкова статия – запишете си я , защото след 5 години ще трябва да си я прочете отново и да разберете, че сме сгрешили (ако се смени избирателната система с такава каквато ни предлагат). Видяхте всички как с въвеждането само на едно квадратче “не поддържам никого” каква бъркотия настана, а със тотална смяна какво ще се получи, ще видим.

 3. Статията е манипулативна. Ако референдумът може да промени нещо съществено в политическата конюнктура, особено по отношение на монопола на политолигархията, просто нямаше да го допуснат. Нещо повече, просто дребният хитрец трифонов, въоръжен с телевизионно шоу, нямаше да организира референдум. По отношение на крайния резултат мажоритарните системи в ЮК и Франция нямат разлика, тъй като управляват не кандидатираните лица и партии, а съответните финансово-индустриални групировки. САЩ са по-големи, там тези групировки са две-три и помежду си по-трудно се договарят, та затова борбите между двете партии и особено между кандидатите за президентския пост са по-остри и зрелищни….. Направо е глупаво да се твърди, че като им намалят или махнат субсидиите партиите тук ще обеднеят. Точно обратното, ще станат реално само две, но още по-добре осигурени от дърпащите техните конци. Кои са те? Преди всичко Вашингтон, после някои заинтересувани в Германия, Русия и Турция, може би ситуативно в още някоя чужда страна…… Никъде задължителният вот не е попречил на политолигархиите, няма да промени нищо и тук. Единствена полза виждам в това, че може би (??) ще съдейства за отпадане на огромния брой “мъртви души” в списъците, които сега користно се ползват от няколкото по-големи партии-клиентели….. Чрез този референдум трифонов и компанийка обслужват ГЕРБ и нейния шеф като отклоняват в труден за тях момент много по-важни за България народа въпроси като напр. за мигрантското нашествие и предателското подписване на споразумението с Канада. Шоето на слави винаги е работило политически за Борисов, само че не елементарно чрез хвалби, а посредсвом непрестанни шеги и закачки, с което само му се вдига рейтинга. Ако е вредило дори малко на борисов, отдавна да са го спрели!

 4. На мен децата ми казаха в никакъв случай да не гласувам на референдума и да не отговарям на никакви въпроси. Те имат група, която работи против това да се гласува на референдума и аз ги слушам, защото те знаят повече.

 5. Политиците пишат и гласуват законите, пак ще ги направят удобни за себе си. Има само едно решение, всички политици , министри и зам. министри за последните 27 години на стадиона и огин, ама до девето коляно, огин. Половин век ще им държи влага, а после ако се налага пак.

 6. Велемирчо много злоба се е натрупала у тебе, баби. Да не те изгори тая злоба, че огинът не прощава никому. Като почне отначало слабо, мъчи чиляка цел живот. Гори, мъчи, гори , мъчи пък и чак до девето коляно. Да не би това да ти е генетично заложено и татко ти да е активен борец и той, та знаеш как стават тия работи.

  1. Злото не иде от мене бабо, иде от крадливите безродни капути, които трябва да бъдат изтребвани. Ако искаш плодородна градина плевелите трябва да се изтребват.

 7. Не вярвайте на написаното!!! При мажоритарни избори реално само БСП, ГЕРБ и ДПС ще влизат в парламента, защото тези 240 избирателни района ще са поотделно всеки за себе си и реално само първият ще влиза в парламента. И понеже в последните години ГЕРБ печели, понякога и убедително, то резултатът ще е нещо от рода на ГЕРБ – 160-180 депутати в парламента, ДПС – 40 депутати и БСП – 30-35. И почти сигурно е, че друг няма да пробие, а ако пробие това ще е изключение. Така че мажоритарният вот ще затвърди статуквото. Сега избираме мажоритарно кметове и президент и не сме цъфнали и вързали. Реално хората автоматично избират партийния кандидат, винаги гледат само партията, но не и личността. С мажоритарен вот ще вкараме горе-долу същите лица в парламента, но малките партии няма да могат да пробият и статуквото ще е желязно. При задължителен вот хората със сигурност ще пускат невалидни бюлетини в знак на протест и процентите на партиите почти няма да се променят.

 8. И да припомня – през 2009г. във всичките 31 избирателни района избраха по 1 мажоритарен депутат, но в 1 тур. Имахме 209 пропорционално избрани депутати и 31 мажоритарни. Като от тези 31 26 бяха от ГЕРБ и 5 от ДПС. Е при 240 и БСП ще вземе нещичко и това е. А тези 31 депутати си бяха толкова част от статуквото – поредните безлични чиновници, които не се запомниха с нищо хубаво! По принцип пропорционално се избират колективните органи – парламент на национално ниво и общински съвети на местно ниво. Докато мажоритарно на национално ниво избираме едноличните органи президент (и то какъв избрахме преди 5 год.) и на местно ниво кметове. Има си баланс в конституцията и това не трябва да се променя! Мислете и не се оставяйте да ви манипулират с този евтин популизъм за задължителен, мажоритарен вот и други дивотии!!!!!

 9. А бе, дайте да опитаме и мажоритарната система, за да не кажем после, че не сме я опитали, пък ако и от нея не излезе нищо, ще обвиним ккакто си му е реда мигрантите, юдейско-масонския модел, Обама, Клинтон, либерастите, педерастите, президента, комунистите. Ето СТАЛИНКА се отърва, нея вече никой не я закача. Да е жива и здрава и успех. ИРИНКА също, дай Боже всекиму. Цара той от имотите, колкото прибрал, прибрал. Берекет. Сега някое от внучетата ако можем да изберем. Не мога само да разбера защо се притесняваме, че сме най-назад в ЕС. Във всеки клас има около 27 ученици и винаги едно е най-отзад. То няма как да мине отпред.

 10. според мене мажоритарният вот ще създаде условия парламента да се напълни с мутро-олигарси, нима един прокопиев например не може да си купи необходимите гласове, или огнян донев….. виждате как е в българия, имаш ли пари, закона не те лови, можеш да укриеш милиони данъци и да ти се размине безнаказано, та едно депутатско място да не може да си купи. ами и сега как е – плащаш и отиваш на избираемо място,

 11. ДО баби, дедовци,Петровци и т,н, поръчковци – аре оставете ни да си решим какво да избираме! Верно е, че олигарсите от ДС ще управляват както си искат, но ТРЯБВА нещо да се прави! Народа съвсем умря и затъпя тотално. Нищо не прави да се отърве от ДС и да си вземе държавата и откраднатото обратно! Трябва нещо да се прави, иначе за какво съществуваме, какъв пример даваме на горките ни деца?!Те с какво са виновни, да живеят в такава среда, да ги тъпчат и лъжат постоянно, да им подмятат смешна заплата с която си на ръба на оцеляването, докато грабят с милиарди?!

 12. Горките ни деца няма какво да ги мислим, те отдавна не са тук. Тия, които останаха, знаят защо са останали. Остава само да се молим, там където са да са здрави и на 2 години да ни канят и на още две да ни идват на гости. Иначе останалите системи на връзки си знаят работата. Това скайпове, телефони и други инструменти са за това. Внуците да ходят на училище и да се учат да знаят, че дедовците с по две виши са с 4 – 500 лева пенсия. Номерът е да не получаваме коледните надбавки на Бойко, че с тях съвсем сме го закъсали. Така че на децата здраве и късмет. А тук все някой ще дойде, природата не търпи празно пространство.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.