Десетки жертви, стотици ранени и срутени сгради след силно земетресение в Турция (ВИДЕО) МВнР: По последни данни няма пострадали българи

Ето какво ще бъде времето днес

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 25 януари 2020

На 25 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 25.01.2020

Пълният отказ от алкохол повишава риска от дeменция Умерената консумация пък го намалява

Най-малко четирима загинали при земетресението в Турция

Еколози: Пожарът в Дуранкулашкото езеро е унищожил местообитанието на редки птици

Акт за административно нарушение на издателите на осъвременения вариант на „Под игото“

Вижте кой е в първата десетка на „зелените“ милиардери Агенция Bloomberg обяви най-успешните бизнесмени в зелената икономика

Борис Джонсън подписа споразумението с ЕС за Брекзит Премиерът заяви, че с това се отваря нова глава в историята на страната

Земетресение от 6,8 по Рихтер удари Турция (ВИДЕО)

Училища затварят в половин България

Боливия прекратява дипломатическите отношения с Куба

Връщат размера на налога за хазарта (обзор) Обрат в облагането на игрите на късмета с нов законопроект

Референдум за мораториум върху нови строежи не може да има

Две съдебни решения в този смисъл са влезли в сила, припомнят съдии 

Жители на столичния квартал “Младост” внесоха 14 040 подписа в Столичния общински съвет (СОС) за свикване на местен референдум срещу презастрояването. Идеята е да се зададат два въпроса на заинтересованите софиянци: 1) Подкрепяте ли да се приемат изменения в устройствените планове на “Младост 1”, “Младост 1А”, “Младост 2”, “Младост 3” и “Младост 4”, които да не позволяват ново застрояване на зелени площи, междублокови пространства, терени със съоръжения за игра на деца, паркинги и територии, погранични на парковете? 2) Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в област София–град до промяна на устройствените планове?

Очаква се становище на СОС – “за” или “против” допитването. То е предрешено юридически от две съдебни решения, влезли в сила, заявиха независимо един от друг пред “Труд” конституционни и административни съдии. Те са единодушни: референдум по тия въпроси не може да има, нито мораториум върху застрояването на незастроени земи.
А ето и ключовите съдебни решения: едното е по конституционно дело №7/2014 г., а второто – по административно дело №1113/2013 г.

Конституционният съд (КС) на 10 юни 2014 г. решава, че налагането на мораториум върху сделки с незастроени имоти в Студентския град (където имаше протести като тия в “Младост”) противоречи на Основния закон на България. А Административен съд – София-град на 17 май 2013 г. взема решение, че СОС законосъобразно и правилно е отхвърлил предложението на група общински съветници за референдум с един въпрос: Съгласни ли сте в Студентски град да се допуска строителство на нови сгради само в публичната инфраструктура – здравни заведения, транспортни обекти, детски градини, училища?

Производството в административния съд е образувано по жалба на общинарите срещу СОС – че той е казал “не” на тяхното искане за референдум. Съдиите отхвърлят тази жалба като неоснователна. Според тях оспореното решение на СОС е издадено в срок съгласно административните правила и материално-правните норми. В него се сочи, че “според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС) местен референдум се провежда по въпроси от местно значение, които са от компетентността на органите на местно самоуправление или на района и кметствата”. А въпросът на поискания местен референдум не е от компетентността на местното самоуправление, тъй като е уреден в Закона за устройство на териториите (ЗУТ). Именно в ЗУТ са упоменати условията и редът за създаване, обявяване и одобряване на устройствени схеми и планове. Законодателят определено допуска в кварталите ново строителство – при спазване на реда, предвиден в ЗУТ.

 

Окончателно: Местно допитване – само по въпроси от местно значение

“Местен референдум се произвежда в община, район или кметство за пряко решаване на въпроси от местно значение, които Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС) е предоставил в компетентност на органите на местно самоуправление или на района или кметството. Въпросите за дострояването на жилищните комплекси, изработването на устройствените планове за това и т.н. са уредени в специален закон – в Закона за устройство на териториите”, гласи решението на административния съд в състав Наталия Ангелова (председател), Мария Ситнилска и Славина Владова. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

По конституция:  Частната собственост – неприкосновена

Още преди две години Конституционният съд по искане на общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд установи, че е протиковоконституционна точка №8 от решение на Народното събрание, взето на 26 май 2009 г., с което се налага мораториум върху всички сделки с незастроени имоти в Студентския град до изясняване на собствеността им. Докладчик по делото № 7 / 2014 г. бе Румен Ненков. Съдебният състав с председател Димитър Токушев обсъди фактите и обстоятелствата, отразени в стенографски протоколи от парламентарни заседания, и счете, че „предвиденото ограничение на собственическите правомощия по отношение на възстановени по закон недвижими имоти противоречи на чл. 17 ал. 3 от конституцията.“ Освен това той прие, че: „Основният закон не допуска защитата на държавата като собственик да се осъществява чрез налагане в неин едностранен интерес на общи забрани, засягащи правото на собственост на други субекти – община, физически и юридически лица, включително и такива, чиито права не произтичат от реституция.“

Съгласно чл. 17 ал. 1 и 3 от конституцията правото на собственост във всичките му разновидности „се гарантира и защитава от закона“ , а „частната собственост е неприкосновена“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. демокрацията мрази референдумите в червата си… логично, че голям деморкат кат филип димитров и подобните му ще са срещу референдумите…

  2. Естествено, че не може да има.Само невежи хора не го разбират

  3. Мръсната паплач, която няма какво да прави по цял ден и се опитва всячески да спре прогреса на цивилизацията с всевъзможни протести и искания трябва да бъде навряна на кучето в гъ.а!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.