Референдум решава съдбата на провадийските Карлови Вари

Неделен референдум с два въпроса от местно значение призова към урните жителите на Провадия и 24 селища в общината. Избирателите трябваше да гласуват дали да се възстановят уникалните Солни минерални бани в града и хирургическото и родилното отделения в местната болница "Царица Йоана".

Допитването организира инициативен комитет, който успя в най-лютата зима да събере нужните подписи, а после с решение на общинския съвет бяха отпуснати и 25 000 лв. за провеждането му в 44 секции. "Възстановяването на баните ще даде шанс за развитие на малкия и среден бизнес и за намаляване на високата безработица и обезлюдяването", обясни пред "Труд" председателят на инициативния комитет инж. Кадрия Мехмед. Според нея положителният вот на хората би дал коз в ръцете на общината да търси финансиране чрез европроекти за строеж на нов комплекс, който да се захранва от открития преди 100 г. минерален извор.

Качествата на водата му са по-добри от тези в прочутия чешки курорт Карлови Вари, който е единственият европейски аналог на провадийските Солни минерални бани. Построената им през 1962 г. база от 13 г. е приватизирана и тъне в разруха. Преди това в комплекса годишно са се лекували по над 6000 души, правени са около 150 000 процедури, а собственици на къщи са печелели от квартирен туризъм. През 2004 г. общината продава сградата на фирма, която загърбва ангажимента си да развива балнеология, затваря комплекса и залага зданието, за да тегли кредит от банка. Не го погасява и баните остават в банката, която през 2010 г. ги препродава на друго дружество.

Целебният извор обаче е държавен и е в списъка на минералното богатство с национално значение. Затова инициаторите на референдума считат, че има шанс общината да вдигне нов балнеокомплекс до градския басейн или на друг близък терен от 32 дка. Според инж. Мехмед важна е и темата за закритите отделения в болницата, защото от 7 г. често бременни от най-отдалечените села се налага да раждат в линейките на път за Варна. Именно в тези селища активността на избирателите бе най-висока и надминаваше 30% в обедните часове. В цялата община обаче до урните бяха отишли под 10 на сто от общо 18 905 имащи право на глас. От ОИК обещаха да съобщят конкретни данни след 15,30 ч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България