Референдум ще решава съдбата на бившата Гарнизонна фурна в Пловдив

Допитване до жителите на район "Западен" в Пловдив ще реши съдбата на бившата Гарнизонна фурна в града под тепетата и дали на нейно място ще бъде изграден нов парк или арт-център.

Това съобщи кметът Иван Тотев по повод искането на група местни художници начело с шефа на сдружение "Изкуството днес" Емил Миразчиев на мястото на бившия военен имот да се изгради културен дом, който според техните изчисления щял да струва около 320 000 лв. Миразчиев и компания дори заплашиха, че ще спрат с живи вериги бутането на Гарнизонна фурна, за което в общинския бюджет са заделени 350 000 лв.

Събарянето бе планирано за другата седмица, но се отлага за неопределено време. "Общината получи от държавата имота от 5 дка с тази цел - да направим парк, а идеята за него дойде от хората от квартала. Затова ще направим допитване до живущите и с гласуване като на референдум хората ще решат бъдещето на Гарнизонна фурна", допълни Иван Тотев.

Кметът уточни, че община Пловдив няма средства, които да инвестира в големи културни обекти. Той даде за пример кино "Космос", чиято реконструкция ще глътне над 3 млн.лв., а Гарнизонна фурна е не по-малка като сграда. "Ако хората кажат, че искат културна институция вместо парк, сме готови да изчакаме 8-10 години, докато общината събере пари - ние ще се съобразим и с това", декларира Тотев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони