Реферите сътвориха нов скандал в бокса

Почти няма ден без скандали в олимпийския турнир по бокс. Поредният бе предизвикан, след като арбитрите обявиха руснака Евгений Тишченко за шампион в кат. до 91 кг. при сериозно превъзходство на съперника му Василий Левит (Казахстан). И тримата арбитри дадоха предпочитанията си за представителя на „сборная“ - 29:28, 29:28, 29:28. Последва реакция на публиката, която близо 5 минути освирква руснака, включително и на стълбичката. Тишченко дори не се зарадва, а треньорите му не можеха да повярват на развоя на ситуацията.

Свидетел на случката стана шефът на МОК Томас Бах, който изгледа с интерес двубоя в компанията на президента на световния бокс (АИБА) Чинг Куо-Ву. „Работата на съдиите може да се оценява различно - каза Чинг Куо-Ву. - Но те излязоха с това решение и то трябва да се уважава.”

Преди това подобен инцидент имаше и с нокаутьора Михай Нистор (Румъния), който бе порязан срещу йорданеца Яшияш при супертежките. А след срещата състезателят от северната ни съседка заяви, че така реферите разчистват пътя на французина Йока. „Петлите” имат човек в управата на АИБА и се целят не само в медал, но и в титла. На обвиненията Ву отговори, че не вижда проблем в съдийството.

Подобно се разви ситуацията и с последния ни боксьор Даниел Асенов след с 0:3 (28:29, 28:29, 28:29) от алжиреца Флиси. В първата част нашият бе по-убедителен, във втората съперникът му компенсира, а в третата Тайсъна се хвърли с всички сили. Но арбитрите предпочетоха алжиреца.

"Алжирецът бе поставен под №4 в схемата, може би затова предпочетоха него пред мен”, коментира разочарован Даниел Асенов.

 

Коментари

Задължително поле