Наградиха доблестни деца, намерили и предали чантичка с документи и 1000 лева Петокласниците получих грамоти от директора на полицията във Велико Търново

Теменужка Петкова: Газоразпределителната инфраструктура в България ще се развива, ако има икономически интерес

Експерт прогнозира: Професията оператор на кол център ще се трансформира в оператор на робот

Търсят тяло на бебе, родено вчера в Кърджали, източват „Водното огледало“

Републиканските пътища в Сливенска област – проходими при зимни условия

Благодетели дариха 1100 лв. за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров в Търново

Комисар Мария Габриел с престижна награда „Талант в политиката 2018“

Тировете с дестинация България, влизащи от Турция, няма да бъдат пренасочвани през Лесово – Хамзабейли

Иван Тотев: Никога не е имало идея да се разфасоват прасета в центъра на Пловдив

Петър Петров от „Юлен“: Дружеството няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки Поради некоректността на журналистите от Икономедиа, концесионерът на ски зона "Банско" повече няма да отговаря на въпроси, задавани от изданията на тази медийна група

Откриха близо 700 литра нелегален алкохол по обява в Интернет

Клуб „Активна сигурност“ организира коледен празник за деца от домове в Пловдивско Кампанията е под надслов "SOS - Грижа без граници"

Запален комин обгази пенсионерка

Отпускат се 4 милиона лева за Клиниката по изгаряния в „Пирогов“, обяви министър Ананиев

1 тон нелегална ракия откриха митничари в нелегален казан

Реформаторите след консултациите с Плевнелиев: Не можем да съставим правителство без подкрепата на ГЕРБ

Снимка: БНТ

Няма как да има такова решение, бе да има съответната подкрепа от ГЕРБ. Ако президентът реши да връчи мандат на РБ, тогава ще мислим и ще разсъждаваме, но това не може да стане без колегите от ГЕРБ в рамките на този парламент, каза Божидар Лукарски след консултациите на РБ с президента Плевнелиев. Найден Зеленогорски категорично заяви, че РБ няма да даде министри за служебен кабинет.

Близо час продължи срещата между лидерите на РБ и президента. Лидерът на ДСБ Радан Кънев дойде в президентството, но не присъства на самата среща. Той ще изкаже позицията си по-късно.

За среща с президента в залата дойдоха министърът на икономиката Божидар Лукарски, вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева, бившият образователен министър Тодор Танев, Найден Зеленогорски, Корман Исмаилов, Борислав Великов.

След срещата пред журналистите застанаха само Божидар Лукарски и Найден зеленогорски.

На въпрос дали ще има правителство в рамките на този парламент министърът на икономиката Лукарски заяви:

„Това не зависи само и единствено от Реформаторския блок. Няма как да има такова решение, бе да има съответната подкрепа от ГЕРБ. Такава в момента няма, така че – понеже сигурно ще попитате и за мандат – не сме го обсъждали конкретно, ако президентът реши да връчи мандат на РБ, тогава ще мислим и ще разсъждаваме, но това не може да стане без колегите от ГЕРБ в рамките на този парламент. Както вече казах – няма от тяхна страна такова виждане. Ако утре от ГЕРБ ни кажат – склонни сме да ви подкрепим – сядаме и мислим с колегите от ГЕРБ“, каза Лукарски, цитиран от БНТ.

За евентуални разговори с ГЕРБ, Найден Зеленогорски допълни, че това е твърде нереалистично и за сега няма да отговарят на хипотетични въпроси. Зеленогорски беше категоричен, че РБ няма да дадат министри за служебен кабинет.

„Ние категорично оценихме мандата на господин Плевнелиев като един успешен мандат и искрено съжаляваме, че той няма да бъде втори мандат президент. Доволни сме от това, че той оценява нашите огромни усилия на РБ, за да има такава стабилност в България, както и усилията на нашите министри за стартиране на редица реформи. Обещахме, че ще направим всичко възможно в рамките на парламента да се гласува бюджета на второ четене, защото не може да оставим държавата 7-8 месеца без бюджет. Тогава и един инвеститор няма да стъпи в тази държава. Ясно казахме и той се съгласи с нас, че антикорупционният закон трябва да мине на всяка цена на второ четене и за нас това е изключително важно, заедно с антитерористичния закон, и разбира се отговорите на въпросите за референдума“, това каза Найден Зеленогорски.

По време на срещата Плевнелиев е припомнил, че депутатите трябва да отговорят на въпросите на референдума до три месеца от момента на референдума, а след това, времето в което трябва отговорите на въпросите да бъдат претворени на законопроект, съгласно Конституцията и законите, е от порядъка на две години.

По думите на Зеленогорски имало идея да се пишат закони „на коляно“, а неговият опит сочи, че това не е успешно. В тази връзка той уточни, че за да има промяна в Изборния кодекс, трябва да има много голяма обществена дискусия по този въпрос.

„Необходимо е повече време, за да може всички да осъзнаят какви са предимствата и какви са опасностите при въвеждане на една чисто мажоритарна система или при въвеждане на нулево или един лев финансиране на партиите. Това означава, че партиите ще се финансират в голямата си част от сенчести източници. Това ще бъде десетки- стотици пъти по-скъпо за държавата.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.