Европа с отлична оценка за пътищата ни Асфалтът отговаря на всички стандарти, показват взетите проби, анализирани в Италия

Заев до Каракачанов: Мое право е да бъда македонец и да говоря македонски език

Пената и Любко заедно за ЧРД на Ганчев

Станишев: България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра

Сайтът за глоби на КАТ рухна заради нов софтуер Блокирани са и системите за издаване на шофьорски книжки

Може ли да имаме повече от един трудов договор едновременно

Специалисти: Над 15 мечки обитават Витоша Числеността им ежегодно се увеличва

Последни сме по жизнен стандарт в ЕС Материалните условия у нас са до 6 пъти по-ниски от тези на другите европейци

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 11 декември 2018

Екатерина Захариева: Добре е, че подписахме договора с Македония, но по-важно е изпълнението му

Отлагат закриването на Правителствена болница Става национална педиатрия най-рано след 9 месеца

Онлайн търговията с 30% ръст Продажбите са за 664 млн. евро

Въвеждат данък за реклами във Фейсбук Брюксел планира налогът да бъде 3% от приходите

Министър Ананиев: Няма опасност за акредитацията на Медицинския факултет в СУ и за дипломите на студентите

Откриха обновена градска среда за над 7 млн. лв. в Шумен

Реформа в туризма подкрепят големите инвеститори

Националният борд по туризъм, който обединява големите инвеститори в сектора, организира своя четвърти конгрес другата седмица в София. На снимката - Красимир Гергов, председател на сдружението (вляво), Мартин Захариев, изп. директор (в средата) и Румен Драганов (председател на КС).Снимка БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Националният борд по туризъм (НБТ), който обединява големите инвеститори в бранша, подкрепя серия от мерки за реформа в сектора. Те са описани в платформа, приета от управителния съвет на сдружението, изпратени са към ресорното ведомство и ще бъдат обсъдени на Четвъртия конгрес на НТБ на 7 и 8 юни в София, който ще се проведе под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов. Форумът ще събере на едно място властта и бизнеса в туризма.

На първата голяма среща на туристическия бизнес след конституирането на 44-тото народно събрание реформата в туризма ще е най-важната тема, по която ще се дебатира“, обяви на пресконференция изпълнителният директор на НБТ Мартин Захариев. Сред подкрепяните политики са нова концептуална рамка на Закона за туризма, ангажиментите на държавата към туристическите атракции публична собственост, създаване на Национална хотелска и ресторантьорска организация и Национална организация на туроператорите и туристическите агенции, премахване на института на категоризация на местата за настаняване и регистрация на туроператорите и туристическите агенции, създаване на Национална организация на екскурзоводите, преформулиране на дейността на организациите за управление на туристическите райони, стимулиране на директните хотелски дигитални продажби, определяне на Национално съкровище №1, въвеждане на единната система за туристическа информация и други.

В Националния борд по туризъм сме се постарали да съберем на едно място най-големите инвеститори като начало, а проблемите, които маркираме, оформяме в правни рамки и ги разпределяме по институции“, заяви Красимир Гергов, председател на НБТ.

Според доцент Румен Драганов, който е председател на контролния съвет на НБТ, промяната на сегашното „тромаво“ законодателство е стъпка към по-нататъшното развитие на българския туризъм по пътя към създаване на нови работни места и подобряване на местните икономики. Той илюстрира картината в сектора и нужната от промяна с цифри – в страната в момента има 3600 туроператора и над 180 неправителствени организации.

В България има 40 000 туристически атракции, сред тях много културно-исторически обекти, за които липсват документи за собственост по институции, и това е огромен проблем, който трябва да бъде решен“, обяви Драганов и обобщи, че въпросът ще бъде обсъден на конгреса на НБТ другата седмица.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.