Реформа в туризма подкрепят големите инвеститори

Националният борд по туризъм (НБТ), който обединява големите инвеститори в бранша, подкрепя серия от мерки за реформа в сектора. Те са описани в платформа, приета от управителния съвет на сдружението, изпратени са към ресорното ведомство и ще бъдат обсъдени на Четвъртия конгрес на НТБ на 7 и 8 юни в София, който ще се проведе под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов. Форумът ще събере на едно място властта и бизнеса в туризма.

На първата голяма среща на туристическия бизнес след конституирането на 44-тото народно събрание реформата в туризма ще е най-важната тема, по която ще се дебатира“, обяви на пресконференция изпълнителният директор на НБТ Мартин Захариев. Сред подкрепяните политики са нова концептуална рамка на Закона за туризма, ангажиментите на държавата към туристическите атракции публична собственост, създаване на Национална хотелска и ресторантьорска организация и Национална организация на туроператорите и туристическите агенции, премахване на института на категоризация на местата за настаняване и регистрация на туроператорите и туристическите агенции, създаване на Национална организация на екскурзоводите, преформулиране на дейността на организациите за управление на туристическите райони, стимулиране на директните хотелски дигитални продажби, определяне на Национално съкровище №1, въвеждане на единната система за туристическа информация и други.

В Националния борд по туризъм сме се постарали да съберем на едно място най-големите инвеститори като начало, а проблемите, които маркираме, оформяме в правни рамки и ги разпределяме по институции“, заяви Красимир Гергов, председател на НБТ.

Според доцент Румен Драганов, който е председател на контролния съвет на НБТ, промяната на сегашното „тромаво“ законодателство е стъпка към по-нататъшното развитие на българския туризъм по пътя към създаване на нови работни места и подобряване на местните икономики. Той илюстрира картината в сектора и нужната от промяна с цифри - в страната в момента има 3600 туроператора и над 180 неправителствени организации.

В България има 40 000 туристически атракции, сред тях много културно-исторически обекти, за които липсват документи за собственост по институции, и това е огромен проблем, който трябва да бъде решен“, обяви Драганов и обобщи, че въпросът ще бъде обсъден на конгреса на НБТ другата седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес