Някои легендарни ориенталски ястия представя днес в „Зодиак“ майсторът в кухнята Зеки Гюнеш. Тайната на пюрето от патладжани и съставките на уникалния десерт кюнефе можете да разгадаете в рецептите му, които той приготвя в ресторант Orient Garden.
Мутабал
Необходими продукти:
патладжани - 1 бр. (голям, около 450 г)
чесън - 3 скилидки, намачкан
лимонов сок - 1 ч.л.
тахан - ¼ ч.ч.
цедено кисело мляко - ¾ ч.ч.
зехтин - 2 с.л.
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжанът се изпича във фурната и се обелва. Когато изстине, се прави на пюре с блендер с тахана, цеденото кисело мляко, лимоновия сок и сол.
Предястието може да се сервира, поръсено със зърна от нар, червен пипер и магданоз.
Кюнефе
Необходими продукти:
За 4 порции
450 г захар
350 мл вода
3 с.л. лимонов сок
400 г суров кадаиф
400 г сирене моцарела
200 г краве масло
счукан шамфъстък за поръсване
Начин на приготвяне:
Захарта и водата се кипват, докато станат на сироп. Прибавя се лимоновият сок и съдът се сваля от огъня. Оставя се да изстине. Кадаифът се разделя на нишки, а сиренето се накъсва. Маслото се разтопява в малка тавичка, слага се половината кадаиф, разпределя се сиренето и се покрива с останалия кадаиф. Пече се около 30 минути на 170 градуса, докато стане златистокафяв. Изважда се и се залива със студения сироп. Захлупва се за няколко минути и се поръсва със счукан шамфъстък. Десертът се сервира горещ, за да се точи сиренето.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш