Решават да бутат Партийния дом, ще строят опера

Кметът на Пловдив Иван Тотев намекна, че въпросът може да се реши с референдум

На последната преди лятната си ваканция сесия на 2 август общинските съветници ще трябва да решат дали да бъде съборен Партийният дом, за да може да мястото да бъде построена опера. Предложението за това е на фондация “Дом за Пловдивската опера” и беше внесено още в края на май. То е мотивирано с чудесното място – в абсолютния център на Пловдив, и с факта, че сградата на някогашния Партиен дом е опасна, защото не отговаря на съвременните изисквания.

Кметът Иван Тотев потвърди, че по конструкцията има дефекти.

“Направихме конструктивно обследване, което показа, че сградата не отговаря на съвременните земетръсни изисквания, и имаме предписания за укрепване. Изчисленията сочат, че за укрепване и цялостна реконструкция ще са нужни между 12 и 13 млн. лв.”, обясни той. Решението дали тези пари да бъдат дадени за укрепване или да се пристъпи към събаряне обаче е в ръцете на съветниците. “Те може да решат и да насрочат референдум”, намекна Тотев.

Ако се стигне до бутане, ще изникне проблем къде да бъдат преместени работещите в момента в Партийния дом чиновници от няколко отдела на общината, както и на Инспекцията по труда и Сметната палата. Затова според Тотев първо ще трябва да бъде построена нова административна сграда.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България