Александър Вучич: Благодаря на премиерите на България, Гърция и Румъния за подкрепата по пътя ни към Европа

„Зелените“ пак лъжат, този път за „Корал“ Няма защитени растителни видове в имота край плажа, собственост на испански мега инвеститор

Алексис Ципрас: Когато говорим за Западните Балкани става дума за Европа

Разпределят парите от продажбата на Общинска банка

Виорика Дънчила, министър-председател на Румъния: Уверявам Бойко Борисов в нашата подкрепа за постигане на целите на Българското председателство

Бойко Борисов: Горд съм с политическия елит на Балканите Вучич слуша българския премиер без преводач

Даяджии прибирали до 600 евро от фирми Над 11 инспектори арестувани по подозрение за рекет, преценяват колко ще обвинят

Джамбазки за двойния стандарт при храните: Когато фактите говорят, брюкселските лицемери и българските им микрофони мълчат

Чрез камбанен звън бе изпълнена песен на Авичи в негова памет

Съперничка топи разликата с Ердоган

КЕВР без право на глас по сделката с ЧЕЗ Депутатите се отказаха да увеличат правомощията на регулатора

Велико Търново увеличи населението си с 1000 души за година

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 25 април 2018

Армия чисти Солсбъри от „Новичок“ Военната операция ще трае седмици

Румен Порожанов: Системите за производство на хранителни продукти трябва да са адаптирани към новите екологични предизвикателства

Решават да стане ли киселото мляко йогурт След публикации на „Труд“ искането за разреждане на полезните бактерии пропадна

Допитване в Българския институт по стандартизация (БИС) решава в петък съдбата на киселото мляко. Експерти предупредиха, че ако бъде гласувана промяната в БДС, уникалния български продукт ще се превърне в йогург.

След публикация на “Труд” от 8 юни 2017 г. предложението за намаляване на нормите на двете полезни бактерии лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус отпадна. “Труд” разкри, че в института по стандартизация е внесено фалшиво предложение от частна фирма, чийто собственик обясни, че никога не би поискал подобно нещо, тъй като се занимава с биопроизводство на млечни продукти. Спорно се оказа и искането на другия вносител, министерството на земеделието. Оказа се, че предложението е било изготвено по времето на служебния министър проф. Христо Бозуков. Румен Порожанов обяви, че е против подобна идея и оттегли документа на предшественика си. Така от тримата вносители (толкова трябва да бъдат според правилата на БИС) на предложение за промяна в БДС, остана само един и изменението пропадна. Остана обаче второто – за допускане на всякакъв вид опаковки.

То е по искане на три фирми – “Обединена млечна компания”, чиито собственици са гърци, на “Димитър Маджаров-2” ЕООД и “Полидей-2”ООД днес в института по стандартизация се очаква решение за промяна на опаковките, които са част от БДС за киселото мляко. В стандарта е записано, че киселото мляко може да бъде в опаковки до 1 кг, които са от полистирен, стъкло или керамика. Трите фирми, които са внесли предложение за промяната настояват в стандарта да се включат “Всички опаковки предназначени за контакт с храни”.

Експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките.

Доц. Д-р
Светла Данова:
Стига комерсиарна алчност

Стига комерсиална алчност. В качеството си на микробиолог с дългогодишен опит и голям докторат върху млечно кисели бактерии и пробиотици не мога да не изразя искреното си възмущение от стремежа да ни бъде отнет един от малкото останали млечни продукти с характеристики на функционална и здравословна храна.
Господа, неспециалисти, не посягайте на един здравословен продукт, обслужвайки чужди интереси.
Искренно се надявам, че Българският институт по стандартизация и този път ще подходи професионално и ще съумее да запази традицията на истинското кисело мляко.
А кисело мляко, заквасено основно със стрептококи и други млечно-кисели бактерии, както и с палмово масло, нека купуват онези, които предлагат промените.

Експертите предупреждават:
Формулировката на промяната е недопустима
Не лишавайте българите
от здравословна храна

“Като български потребители не можем да скрием възмущението си от очертаващата се перспектива за подмяна на уникалното качество на българското кисело мляко и снижаването му до това, на масовия европейски млечно-кисел продукт (йогурт)”. Това е записано в становище на Алианс за интелектуална собственост в областта на фармацията, химията и биологията.
Експертите от организацията предупреждават, че предложената нова формулировка за опаковките на киселото мляко е недопустима. “Формулировката “всички опаковки, разрешени за храни” е твърде обща, за да е елемент от който и да е стандарт, тъй като не дава яснота и сигурност за запазване качествата на микробиален продукт, какъвто е българското кисело мляко (не йогурт). Освен това не гарантира и отсъствието на взаимодействие на продукта с материала на опаковките”, предупреждават от алианса.
Специалистите са категорични, че ако бъде променен БДС за киселото мляко българският потребител ще бъде лишен от здравословна храна с лечебно въздействие.

В отговор на депутатско питане
Порожанов защити родния продукт

Земеделският минситър е отменил предложението преди седмица
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов защити сегашния стандарт, който се прилага при производството на кисело мляко.
Порожанов излага позицията си и фактите в отговор на депутатско питане, отправено от народния представител от БСП Румен Георгиев.
“МЗХГ оттегли на 8 юни направеното предложение с цел внасяне на яснота по отношение на заложените показатели в БДС 12:2010 за производство на Българско кисело мляко, касаещо съдържанието на двете бактерии”, обяснява Порожанов. Той допълва, че идеята за промяната е била на предшественика му от служебното правителство.
Порожанов припомня, че неговото ведомство прави периодични проверки на киселото мляко и следи стриктно дали се спазват всички стандарти.

##########

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. На азбуката ни посегнаха, сега на киселото мляко… остана ни само чушкопека.

  2. Че то всякакви фили в България,само не и българофили,позволявам си да цитирам чужди думи.Та затова ще ни отнемат всичко българско.Докато има гадни монополисти да ни тровят с менте храни,ще е така.

  3. де е петър стоянов да подчертае, че това е стъпка назад по евроатлантическия ни път и пречи на глобализацията ни (както поставяше въпроси и за кирилицата)!

  4. А защо през 2010 г. сте извършили недопустимо посегателство и сте нарушили БДС, като сте намалили специфичните български бактерии?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.