Решават след месец хода на делото „КТБ“

Банкерът беглец Цветан Василев прати писмо от Белград, че няма да се явява

Специализираният наказателен съд ще се произнесе на 27 март по исканията на прокуратурата и на адвокатите по делото за източването на 2,5 млрд. лв. от фалиралата КТБ. След два поредни дни в съдебната зала разпоредителното заседание не приключи.

От спецпрокуратурата поискаха делото да се гледа по същество, но да бъдат назначени резервни адвокати на всички 18 подсъдими, както и един резервен съдия и един съдебен заседател. Адвокатите на подсъдимите, сред които и тези на банкера беглец Цветан Василев, имаха различни искания. Някои настояха делото да бъде прекратено заради съществени процесуални нарушения и отказаха назначаване на резервни защитници, тъй като адвокатите не са ставали причина за отлагане на заседанията.

Един от защитниците на Василев прочете писмо от клиента си, в което също се иска прекратяване на делото. Според скандалния банкер трябвало да се разследват отговорните за организираното разграбване на банката след затварянето є през юни 2014 г. Пред журналисти прокурор Иван Гешев коментира, че това е единствената защитна теза на подсъдимия и добави, че държавното обвинение няма интерес делото да се бави или да бъде прекратявано, а да започне по-скоро обсъждането на доказателствата.

Съдия Вержиния Петрова вече реши процесът срещу Василев да се води задочно. Предстои тя да се произнесе по исканията на страните и хода на делото по същество.

Коментари

Задължително поле