Решават утре за арест на Миню Стайков (обзор)

Спецпрокуратурата внася искане за “задържане под стража” на шурея му и сина на кмета на Карнобат

Издирват сина Стайко из Европа

Искане за постоянен арест на алкохолния бос Миню Стайков, шурея му Белун Хазърбасанов и за Иван Димитров - сина на кмета на Карнобат, внася утре в съда Специализираната прокуратура. Тримата са обвинени за участие в престъпна група, извършвала данъчни измами, пране на пари и продажби на акцизни стоки без бандерол.

Синът на Миню Стайков – Стайко, е обявен за издирване с Европейска заповед за арест, тъй като има сведения, че в момента се намира в страна от ЕС. Търсят се още двама, уличени за участие в бандата, но засега само на територията на страната.

Както писа “Труд”, групата бе изловена в сряда като акцията на спецпрокуратурата, МВР и ДАНС бе продължение на разкритията около нелегалната цигарена фабрика в Карнобат, разбита на 18 юли.

Миньо Стайков е стоял зад общо 20 дружества, участвали в престъпленията, за които са повдигнати обвинения на групата, разказаха от спецпрокуратурата. Разследването на цигарената афера е показало, че част от фирмите са замесени в купуването и доставката на машините за нелегалната фабрика в Карнобат, други са замесени в измамни схеми.

Смята се, че групата е действала от 2009 г. насам. Един от членовете й е обвинен, че изтеглил над 925 000 лв. ДДС с фиктивни фактури за износ в страни от ЕС, но вчера не стана ясно дали това е самият Миню Стайков, синът му Стайко или Белун Хазърбасанов, който е брат на съпругата Рени Стайкова. В момента експерти от Агенция “Митници” изследват съдържанието на резервоарите със спирт и наличностите от пиене в складовете на “Винпром Карбонбат”, като не е изключено да се окаже, че се вършат измами с декларирани количества алкохол, с бандероли и т.н.

Вчера МВР разпространи кадри от дома и гаража на Миню Стайков в столичния квартал “Бояна”. Вижда се както бароков интериор, така и как полицаи откарват “Ролс Ройс”, “Порше”, “Ауди” и други от автомобилите на алкохолния бос.

Разследващите разкриха подробности за нелегалната цигарена фабрика

„Карнобаттабак” работел при пълна конспирация

10-те работници са издирени в Армения и ще бъдат разпитани

Нелегалната цигарена фабрика в Карнобат, разбита на 18 юли, е работела при пълна конспирация, без работниците, шофьорите и търговците на продукцията да се познават помежду си, разказаха днес разследващите.

Процесът бил организиран на три части – производство, транспорт и пласмент. Всяка от тях си имала ръководител и се правела отделно. За производството били докарвани 10 работници от Армения.

Криминалистите са установили кои са те, хората са открити в родината им и предстои да дадат показания по съдебна поръчка от България. Арменците работели ударно, не излизали никъде, имали си кухня, спални помещения и дори фитнес. Изчислено е, че за един цикъл от 5 дни произвеждали 1000 мастербокса цигари. След като си тръгвали от България, пристигали шофьори и товарачи. Продукцията заминавала за различни складове, откъдето се претоварвала и изнасяла в страни от ЕС или в Турция.

“Карнобаттабак” имал два агрегата за ток и един резервен, за да не ползва електричество от мрежата и да бъде засечен по високите сметки, тъй като официално бившият хлебозавод се водел затворен.

Разследващите довели за следствен експеримент вещи лица от тютюневия бранш, които пуснали агрегатите и машините, после произвели няколко кашона цигари.

Наблюдаващият прокурор: Цигари от Карнобат са продавани и у нас

“Цигарите от откритата фабрика в Карнобат са продавани и в България, и в други държави от ЕС”, каза наблюдаващият спецпрокурор Ангел Кънев. Той добави, че става въпрос за чуждестранни марки, които не са много популярни у нас. “Назначени са експертизи, за да се установи конкретният вид тютюн”, каза още Кънев, но не пожела да отговори на въпроса дали има връзка между карнобатската и други 4 разкрити тютюневи фабрики, за да не се попречи на разследването.

При обиските

Намерен е фалшив печат на банка

При претърсването на общо 38 адреса на офиси и жилища, свързани с аферата "Карнобат", разследващите са открили печати на кухи фирми, както и фалшив печат на банка, която оперира в България. Ментето било намерено в дома на шеф на счетоводна къща, която работела за една от фирмите от групировката на Стайкови- баща и син. Този "счетоводител" бил със средно образование и по принцип работел като нощен пазач. Той чистосърдечно си признал пред разследващите, че не разбира нищо от сметки и фактури. По разследването са назначени общо 40 данъчни ревизии както на фирми, така и на физически лица като Миню Стайков, сина му и други от приближените им.

Коментари

Задължително поле