Решаващата битка за канцлерския пост в Германия

Ангела Меркел и Мартин Шулц се изправят един срещу друг в телевизионен дуел

Тази вечер в Германия ще се проведе решаващата битка за канцлерския пост. В телевизионен дуел един срещу друг ще се изправят двамата основни кандидати – досегашният канцлер Ангела Меркел и съперника й Мартин Шулц.

След три седмици Германия ще избира нов Бундестаг. Засега всички прогнози сочат, че вече има ясен победител и той е досегашният управляващ – Ангела Меркел и нейната партия, консервативният Християндемократически съюз.

Засега според допитванията за тях ще гласуват 38 на сто от избиратели. 24% пък са привърженици на социалдемократите и техния кандидат за канцлер Мартин Шулц. Меркел печели и заради бума на германската икономика през последните години. Недоволните обаче също не са малко, информира БТВ.

"Намираме се в много специална ситуация. От една страна Германия е едно чудесно място за живеене, повтаряла съм го многократно. От друга страна, живеем във време на несигурност и никой не може да прогнозира лесно как ще изглежда страната ни след 10 години.“

Близо 40 на сто от избирателите обаче не са решили още категорично за кого да дадат своя глас. Именно на тях се надява доскорошния председател на Европейски парламент Мартин Шулц.

Телевизионният дуел тази вечер е големият му шанс да навакса разликата с християндемократите.

Шанс, който обаче трудно може да бъде постигнат – според социолозите 64% от германците вярват, че Меркел ще излезе победител и от телевизионния дуел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа