РЗИ – Велико Търново с образователна кампания в парк „Марно поле”

По повод 1 декември - Световен ден за борба със СПИН, РЗИ – Велико Търново, съвместно с Община Велико Търново, БМЧК, Център „Амалипе” и Градски ученически парламент, организира здравно-образователна кампания в центъра на гр. Велико Търново. Мероприятието ще се състои на 4.12.2018 г. (вторник) до входа на парк „Марно поле“ от 12:00 до 14:00 часа. По време на кампанията в близост ще бъде разположен мобилният кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН и всеки желаещ би могъл да разбере своя ХИВ статус.

По данни на Министерството на здравеопазването в България от началото на 2018 година до средата на месец ноември са открити нови 269 ХИВ-серопозитивни, а до края на годината се очаква техният брой да нарасне с още 30.

Годишният брой на регистрираните случаи се увеличава постепенно в годините, като през 2017 г. новорегистрираните са 241. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 8:1. По-голямата част от новорегистрираните (88%) са се заразили по сексуален път, а 10% - при инжекционна употреба на наркотици. Повече от половината от новорегистрираните – 54% са от групата на мъжете, хомосексуалисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България