РЗИ забрани пиенето на вода от седем чешми в Хасково

Снимка: Архив

РЗИ издаде предписание, с което забранява употребата за питейни нужди на водата от седем чешми в Хасково заради нарушени микробиологични и химични показатели. Това съобщават от Община Хасково.

Предписанието е с дата 30.08.2018 година. В него се казва, че е извършено изследване на проби вода от местни водоизточници традиционно използвани от населението за пиене, намиращи се на територията на гр. Хасково. Пробите показват, че водата не отговаря на нормите за качество по контролираните микробиологични и химични показатели за контрол.

Във водата на чешмата под бившия „Техникум по Автотранспорт“ е с превишение на колиформи и нитрати.

Тази на улица „ Бачо Киро“ също е с превишение на нормата за колиформи. Пробите на чешмата на улица „Ахрида“ са с наднормено съдържание на колиформи, ентелококи,манган и желязо. С колиформи и нитрати е и водата на чешмата на улица „Балатон“.

Тази на улица „Каменни1“ е с установено над нормите съдържание на колиформи и ешерихия коли.

Взети са проби и от чешма“Георги“ в парк „Кенана“ там водата е с по-високо от допустимото съдържание на колиформи и нитрати, а чешмата в същия парк “Три чучура“ е превишение на нормите за колиформи и ешерихия коли.

Предписанието задължава общината да обозначи седемте чешми с неизтриваем надпис “Водата не е годна за питейни нужди“ и да уведоми чрез медиите населението на Хасково да не използва водата от тези източници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България