РЗИ: Качеството на водата в жилищен блок в Перник е влошено заради остаряла вътрешна водопроводна система

Остарялата вътрешна водопроводна разпределителна система е причина за несъответствията в качеството на питейната вода в бл.щ3 на ул. "Бучински път" в Перник, съобщи Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. По сигнал на граждани в началото на месеца бяха направени физико-химични и микробиологичен анализи на взетите проби. В 1 от тях са установени несъответствия по показатели цвят, мирис, мътност, амониев йон, перманганатна окисляемост, колиформи, ешерихия коли и ентерококи. След ремонт, промивка и дезинфекция на засегнатия от аварията участък от водопроводната мрежа, служители на РЗИ - Перник са извършили неколкократни пробонабирания на вода от жилища в три входа в потърпевшия блок.

Инспекторите установили влошеното качество на водата при крайния потребител е резултат от остарялата сградна ВиК инсталация. Стари щрангове или водопроводи могат да променят вкуса, миризмата, цвета и дори да предизвикат мътност на питейната вода, обясняват от РЗИ. Според инспекторите подмяната на щрангове само в едно домакинство от етажната собственост не гарантира подобряването на водата в сградата, тъй като питейната вода се движи по цялата система, информира БТА.

При ежедневното пускане и спиране на водата поради режима, или след аварии от домашните уреди, включени към вътрешната ВиК мрежа, може да възникне обратно засмукване на водата - вкарване на замърсена вода във водопроводната мрежа, обяснява РЗИ. При неправилен монтаж и липса на възвратен клапан, тоалетното казанче също може да "връща" вода във вътрешната водопроводна мрежа и да бъде потенциален източник на замърсяване.

Освен това е необходимо всички стари или с неясен произход филтри поставяни на чешмите в домашни условия да бъдат

отстранени, предупреждава РЗИ.Според инспекторите при правилна експлоатация на външната и вътрешната ВиК мрежа вероятността от поява на опасни микроорганизми във водата е минимална.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България