Професор Весела Кънчева от София: Доктор Емилова е истински природен лекар Да си здрав е естествено състояние, забравено от модерния човек

Движението за тирове е ограничено на ГКПП „Калотина“ от сръбска страна заради срив

Българин нахлу с мачете в ресторант в Истанбул, полицията го уби (ВИДЕО)

Фандъкова: При най-малък дисбаланс в София, спираме водоподаването към Перник

Бурак Йозчивит стана значим исторически герой

Скенер ще изследва дали армировката на взривения блок във Варна не се е деформирала

Арестуваха мюфтията на „Ислямска държава“

Бум на хепатит в областите Стара Загора и Хасково, повечето болни са деца

Иран ще предостави на Украйна черните кутии на сваления самолет

Министър Танева : Продължаваме да търсим подкрепа от държавите за запазване на Националната преходна помощ

Арбанашката църква „Св. Атанас” прие първата си служба от десетилетия насам Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи богослужението

Неизвестни обраха митницата в Благоевград

Свищов и две села остават без вода заради авария Екипи на ВиК работят по отстраняването й

5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

РЗИ: Още е рано за обявяване на грипна епидемия в София

София още е далеч от параметрите на заболяемост, които да наложат обявяване на грипна епидемия. Това обяви пред БНР д-р Наталия Спиридонова – директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ. Заболелите от последната седмица са под 180 на 10 000 души, а в София се обявява епидемия при 200-215 души на 10 000.

На грипната епидемия не можем да правим прогнози, допълни д-р Спиридонова. Откриването на съответния вирус става в Националната референтна лаборатория при НЦЗПБ. Изолираният щам показва, че същият грип е върлувал и друг път, затова не се очаква да е много опасен.

Този субтип вирус е много близък до вложения в противогрипната ваксина за тази зима и е максимално близък до познатия като „Хонконг“.

При всяка грипна вълна трябва да се обръща особено внимание на малките деца и на хората с хронични заболявания (астма, обмяна на веществата). Всеки човек още при първите симптоми трябва да се обръща към личния си лекар за правилна диагноза и лечение.

Д-р Спиридонова каза още, че от около година и половина е констатирано завишение на въшливостта сред детските колективи и от РЗИ предприемат акции, за да са в помощ на здравните специалисти, издават инструкции и разписания към училищни ръководства и родители.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.