РЗИ съветва: Водата в Търговище да се преварява за питейни нужди

При необходимост, когато е мътна видимо с просто око, водата от централното водоподаване в Търговище да се преварява за питейни цели или да се ползва бутилирана. Това препоръчват от Регионалната здравна инспекция с профилактична цел и за успокоение на потребителите. След последния снеговалеж питейната вода до крайния потребител е със завишен показател "мътност", уточняват здравните власти.

Няма данни за влошаване по микробиологични показатели. "ВиК"-Търговище, след съгласуване с Инспекцията, е предоставило официална информация на сайта си. От страна на Здравната инспекция са дадени указания за засилено обеззаразяване на водата, което би могло да доведе до мирис на хлорни препарати.

Становището на РЗИ е, че няма създадена ситуация за притеснение oт гражданите за тяхното здраве. За да се постигне яснота защо има различия в наблюдаваните стойности на показателя "мътност" в населените места от област Търговище и област Шумен, чийто основен водоизточник е язовир "Тича", от РЗИ правят и уточнение.

Според тях, "основен фактор за по-ниските стойности на показателя в Търговищка област са дължината на водопресносната мрежа, преминаването й през микросита и престояването на суровата вода в ретензионни водоеми, където се утаяват суспензираните частици".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България