Тиквичките в настъпление

Турция може да купи руски изтребители Су-57, ако САЩ блокират доставката на F-35

Апаш влиза в затвора заради 12-годишна булка В област Монтана има 51 непълнолетни майки с 56 деца

Мигранти в център в Дрезден нападнаха полицаи Трима са ранени

Хора даряват кръв в църква

Васил, който издяла Смолян с резачка Най-голямата му дървена фигура тежи над тон

За Мушек и мушеците 195 години от рождението на Найден Геров, съставил първия ни речник

Испания спаси 408 мигранти в Средиземно море

„Баварци“ превзеха София 120 машини на BMW и MINI бяха показани в Интер Експо Център

Подарък 13 от Дядо Коледа

Поклонението пред Светлин Русев ще бъде в сряда в Националната галерия – Квадрат 500

4-километрова опашка от ТИР-ове на “Капитан Андреево”

Предприятие за преработка на риба строят в Белица Предвиждат количества до 300 тона годишно

Установено е огнище на инфлуенца в село Стефаново

Почина синът на годеника на певицата Емилия

Рибари блокират пътища, искат оставки в ИАРА

Над 50 собственици на риболовни кораби от Варна, Каварна, Балчик, Бяла и Поморие се събраха на пети протест за последните 2 месеца. Пред офиса на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в морската столица те възроптаха срещу политиката на ръководството на базираната в Бургас агенция и настояха отново за оставката му. В противен случай започват да блокират пътища.

„Репресират ни с безсмислени проверки, плашат ни, вместо да работим ръка за ръка. Липсва визия за развитието на сектора, в който от 8-9 г. само се трупат нерешени проблеми“, изреди председателят на националното браншово сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев. Според него в момента голяма част от близо 110 риболовни кораба по нашето крайбрежие стоят на брега в разгара на сезона на калкана.

„Който излезе, го скъсват от проверки за какво ли не. Хабим гориво, а вместо улов най-много да се върнем с някой акт. Той пък води до спиране на кораба за определено време, а при нас ден година храни. Въртим се в омагьосан кръг“, гневно коментираха рибари от Каварна и Балчик. Те дадоха за пример свой колега, който първи получил разрешително за улов на калкан, но щом излязъл в морето, мобилна група на ИАРА го подложила на 5-часова проверка.

„Забавиха и разрешителните. Дават ги чак сега, а до 15 април трябва да изпълним 50% от годишната квота от 43,2 тона калкан, иначе ще има санкции. Не ни помагат, а се държат с нас като с бракониери и престъпници“, добави Христо Спасов от Балчик.

 

Преходни и проходни риби

Рибарите припомниха, че вече са претърпели финансови щети при есенния риболов, когато над 20 кораба от севера се прибраха предсрочно от юг, въпреки че още имаше богати рибни пасажи.

Тогава от ИАРА ги преследвали, задето ловят преходни риби като сафрид, чернокоп и трицона в зоната от 1 до 3 мили от брега.

„От 15 септември до 15 декември това е разрешено със заповед на Министерството на земеделието и храните, но чиновниците объркаха преходните риби с проходни, каквито са карагьозът и забранените за улов есетрови риби, и налагаха неправомерно санкции“, обясни Емил Милев. На протеста имаше и представители на преработвателни фирми, които се оплакаха, че се бавят проектите по новата ОП „Рибарство и аквакултури“.

 

Среща със земеделския зам.-министър

Преди 2 седмици браншовиците са запознали с проблемите и исканията си служебния зам.-министър на земеделието проф. Иван Палигоров.

„Отговор нямаме и затова подновихме протестите. Те ще продължат и в петък, когато ще решим дали да преминем към гражданско неподчинение. Готови сме да блокираме пътища, за да ни чуят. След всеки от нас има по 4-5 души работници, а заради репресиите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури повечето от тях и семействата им гладуват, а ние режем кораби на скрап, вместо да ловим риба“, обобщи Милев.

Черноморски градове с общ проект

Община Девня заедно с румънската Мангалия и украинската Черноморск ще разработят проект за укрепване на крайбрежните си зони, с който ще кандидатстват за еврофинансиране. Тe подписаха договор за побратимяване между Девня и Черноморск. Документът бе парафиран в украинския град от кметовете Свилен Шитов и Валерий Хмелнюк, съобщиха от пресцентъра на община Девня.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Мръсните боклуци ловят каквото им падне, независимо дали рибата е разрешена или забранена. С тяхното “траляне” – разравяне на дъното с жекезни мрежи в България (за да ловят калкана) черноморска риба почти не остана. Ликвидираха черноморската скумрия, съответно черноморския тюлен изчезна защото няма с какво да се храни, избиват делфините и прочие! Мръсните помияри трябва да понесат своята отговорност!!! Браво на ИАРА!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.