Рибари блокираха с мрежи Е-79

Близо 200 рибари от Северна България протестираха край Монтана срещу бракониерските набези.  Любителите на риболова и природата блокираха с мрежи пътя  София – Монтана и поискаха помощ от държавата и тежки наказания за нарушителите, които унищожават рибното богатство. Незаконни риболовци от години залагат мрежи в реки и язовири, ликвидират рибните популации и превръщат водоемите в пустини, а държавата бездейства срещу престъпниците, заявиха любителите на риболова.

За да спрат нарушителите, през последните два месеца законните рибари в Монтана са организирали патрули, които денонощно дежурят край язовир „Огоста” и вадят бракониерските мрежи. Досега доброволците са измъкнали от водоема близо 4 км мрежи и са пуснали обратно във водата уловената риба. Бракониерите обаче са минали в контранастъпление и поставят по пътищата на патрулите шипове, за да пукат гумите на колите им. Преди дни пък бе потрошен автомобила на шефа на рибарите в Монтана Владимир Цветков.

„Искаме  спешни и строги мерки от държавата срещу бракониерите. Настояваме да се увеличи броя на служителите в Инспекцията по рибарство и аквакултури, а заловените бракониери да се наказват тежко – включително и със затвор. Да се приемат и промени в Наказателния кодекс срещу бракониерството!”, заявиха протестиращите, пристигнали от София, Ловеч, Плевен и Враца.

Рибарите преградиха със заловени бракониерски мрежи за кратко в събота около обед път Е-79 край Монтана към Дунав мост 2. Блокиране на автотрафика и нарушения не бяха допуснати. „Ще продължим с протестите, докато държавата ни чуе и подкрепи!”, заявиха защитниците на природата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България