Рибари: Вадим по 150 килограма сафрид от морето

Тази година уловът на сафрид е добър. С рибарските кораби се вадят по 100-150 килограма риба дневно на морски съд. Това не е кой знае какъв улов, но стига да си платим горивото и се радваме, че сезонът на сафрида е по-добър от миналата година.

Това съобщи за "Труд" Красимир Вангелов, капитан на риболовен кораб в Несебър. Сезонът на бялата риба е, коментира капитанът.

Според него фактът, че рибарите на юг са хванали паламуди-майки, не е показателен, че тази есен морето ще заври от паламуд. Той и колегите му се надяват пътят на пасажите да мине край нашите брегове. "Всичко зависи от пътя на паламуда, изобщо от пътя на рибата", обяснява Вагелов.

Морските се надяват пасажите да минават край родните брегове, защото тук е спокойно, не се дълбае и няма учения, които да подплашат рибата.

Популацията на делфини е огромна. Зад трала, щом го пуснем, стадо от поне 50 бозайника започва да го следва, добавя капитанът.

От началото на лятото до момента в Бургаско е имало три или четири случая на изхвърлени от морето мъртви делфини.

Според екоинспекцията в града, броят им не е притеснителен и не надвишава този през други лета. Изключение прави миналата година, когато бяха покосени от масова смърт, а после се оказа че са станали жертва на епидемия от шарка морбили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България