На 24 април 2019 да почерпят

Елена Йончева: Моят свекър е управител на къщите, но преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно

Китай демонстрира военноморска мощ Показа за пръв път най-новия си ескадрен миноносец

Вижте най-големите лафове на Емо Чолаков Дългогодишният водещ на БТВ напуска ефира на телевизията

Доналд Туск и Ангела Меркел разговаряха по телефона с Володимир Зеленски

Мехмет Акиф Алакурт ядоса турските жени

Бизнесът срещу саботажа на зимния туризъм Не можем да очакваме хората да се върнат след 4 часа чакане на лифта, категоричен е зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Рибари: Морето е пълно, чакаме хубаво време По 15 лв. за кг. вървят на борсата във Варна първите едри паламуди, уловени в наши води

С малки лодки вадят по 100 килограма сафрид

„Морето е пълно с риба, но заради вятъра не можем да излезем да я уловим – Св. Никола реши и на нас почивни дни да даде“, обясняват рибари.

Силният вятър, който бушува от дни по Северното Черноморие, наду двойно цената на сафрида. Преди седмица цената му на борсите във Варна и Балчик следобед падаше до 4 лв., а сега е 7-8 лв. Тук там се намира дребен – граца за 5 лв. Пресен е, но не е български, носят го от Гърция, оттук доставки през последните 3-4 дни няма, твърдят продавачите във Варна. “Морето е пълно с риба, но заради вятъра не можем да излезем да я уловим – Св. Никола реши и на нас почивни дни да даде”, обясняват рибари.

Те припомнят, че в началото на септември с малки лодки са хващали до сто кила сафрид дневно. Не са притеснени от принудителната ваканция – щом утихне, ще наваксат. Надяват се да хващат вече и паламуд. “Има го със сигурност, той гони сафрида и барбуна към брега – право на чепаретата”, потриват ръце въдичарите, които преди влошаването на времето хващали и дребни паламуди – циганки.

На борсата във Варна се продават първите едри паламуди, уловени в наши води край Ахтопол. Цената им е 15 лв./кг, докато вносните от Турция и Гърция струват 10-12 лв. От южните ни съседки идват и охладени ципура и лаврак по 15 лв. Компания им правят живи раци по 15 лв. и пресни миди от ферма за 3 лв. Най-евтините риби са трицоната – 2,50 лв. и малко по-едрата от нея гръцка гапа за 4 лв., а сред най-търсените, освен сафридът, е чернокопът. И той е кът заради времето – има го на няколко сергии, дребничък е и струва 8 лв.

Познавачи твърдят обаче, че скоро ще поевтинява, защото есента ще е богата като миналата, когато уловът от чернокоп и паламуд бе рекорден и варненци напълниха фризерите си с вкусните черноморски риби. По-солидни количества на борсата ще има, когато започне сезонът на риболовната флотилия. Засега корабчетата бездействат, тъй като рибата още е на плиткото и радва въдичарите.

От сдружение “Черноморски изгрев” са категорични, че очакват силен сезон. Не толкова оптимистични са колегите им от Шабла, според които масовото тралене за калкан унищожава поминъка им. “И нивите ги орат, но после торят, а в морето всичко се губи. Заради траловете за калкан и мидите, и рапаните изчезват, унищожават ни и инвентара за лов на акула”, сподели Инан Акиф, основател на рибарска кооперация “Кария”.

И варненските рибари нямат късмет с улова на акула, а за заведенията се ползват доставки от Гърция. На борсата във Варна хищната риба се намира трудно на цена от 10 лв. Двойно по-малко струват норвежката скумрия и пресният дребен кефал. Едрият е по 7 лв., колкото е и живият шаран, а с лев отгоре се харчи зарганата, уловена от упорити въдичари по буните. Сезонът на наподобяващата змиорка вкусна риба започва след дни. До Никулден рибарите се надяват да ловят и сафрид, барбун, чернокоп, лефер и паламуд, стига морето да не изстудее силно и внезапно.

На юг паламудът излезе преди седмица, казват рибари от Бургас. “На 15-ти правихме молебен паламудът да дойде по-бързо. Пяхме песни за него в рамките на фестивала на Мичуринската песен и след един ден той се появи”, разказа Георги Пейчев, професионален рибар от Царево.

Шегата настрана, но наистина, вече доста дни, всяка нощ, ловим сериозно, потвърдиха и негови колеги – рибари от околните морски градове. Засега най- добрата слука е била – 30 каси на лодка при едно влизане.

 

В Бургас:

Много паламуд, има и по 6 лева

Рибната борса в Бургас “плува” в стока. Търговците твърдят, че всичката риба е българска и прясна. Паламудът тук, в зависимост от големината на екземплярите, може да се намери по 6 лева, 8 лева или 10 лева за килограм. Карагьозът върви по 4 лева, но е много дребен. Чернокопът е по 6 лева, има и по 8 лева, а дребен сафрид се продава по 6 лева за килограм. На друга сергия продават български пресен сафрид по 8 лева, на трета – по 4 лева, зарганът е 10-12 лева. Граца има по 4, а 6 лева е замразената скумрия. Попчето върви 5 лева.

 

Много акули на юг, пазар за тях няма

През ноември чакат чернокоп, барбун и зарган

Най-евтините риби са трицоната - 2,50 лв. и малко по-едрата от нея гръцка гапа за 4 лв.
Най-евтините риби са трицоната – 2,50 лв. и малко по-едрата от нея гръцка гапа за 4 лв.

В Ахтопол риболовците също ловят паламуд, но признават, че не колкото миналата година, когато количествата бяха рекордни. През октомври и ноември се очакват чернокоп и още сафрид, барбун, както и вече по-сериозни пасажи зарган. Барбунът се лови на по- дълбокото – с мрежи и тралове и цената му е около 6 лева. Зарганът риболовците хващат с мрежи, близо до брега.

Иначе, точно това време става за лов на лефер, защото го изкарва към брега, но лефер вече няма, коментира Красимир Вангелов, капитан на риболовен кораб в Несебър.

По думите му, акули в морето има колко искаш. Те обаче нямат пазар, защото по кръчмите вече не ги търсят.
Клиентите не си поръчвали филе от акула. Морските ресторанти предпочитали да предлагат аржентински ватос.

Рибарите с по-малки лодки не си и помислят за лов на акули. “Нерентабилно е”, казват те. И обясняват, че акулите се ловят навътре в морето – на 40-50 километра от брега, хаби се много гориво за да стигнеш тези зони. Освен това искали и много стръв – илария, сафрид и скумрия.

Рибарите разказват, че паламудът към момента не е много. Пасажите идват от Босфора и се насочват към Каспийско море към Крим. Там има много хамсия, с която се хранят. Минавайки край нашите брегове обаче, те непрекъснато хвърлят хайвер. Такъв е пътят на паламуда, не може да бъде друг и не се отклонява, обясняват те.

 

Емил Милев, председател на сдружение „Черноморски изгрев“:

Задава се добър сезон

02-10-2Морето е богато с риба и ни чака силен сезон, заяви пред “Труд” Емил Милев, председател на сдружение “Черноморски изгрев”.

Той посочи, че все още обаче, че водата като цяло е топла и пасажите сафрид са близо до брега за радост на въдичарите. Преди да духне вятърът, те хващаха и циганки, които натискат сафрида към брега. Топлото време бави нас, с риболовните кораби. Чакаме времето да застудее и рибата да влезе навътре”, обясни Емил Милев. Той обаче се надява, че ще има добър есенен улов. Изключение засега прави акулата – нито един от членовете ни не е хващал, казва рибарят.

 

Капитан Красимир Вангелов:

След силна година, следват седем гладни

02-10-1Очаквам слаб сезон тази есен. Защото винаги след силна година, следват седем гладни години. Това съм го чувал от старите рибари, които са ме учили на занаят. И от моите наблюдения – наистина е така”, каза пред “Труд” Красимир Вангелов, капитан на риболовен кораб в Несебър. Според опитния рибар миналата година е имало от всичко по много, в изобилие.

“Например ловяхме по 2-3 тона чернокоп на ден. На едро в един момент цената му падна до 2 лева. А това е ценна риба – цената й обикновено започва от 10 лева. Така че тази есен богатият улов едва ли ще се повтори, предрича Вангелов. Той припомня, че през 1982 г. по същото време, паламудът бил в изобилие.

“Накъдето и да погледнеш в морето, беше пълно с пасажи. Казахме си: Чака ни добър сезон, нека изчакаме екземплярите да станат по-големи… И тогава хвана същото “семерозападно време”. 20 дни без прекъсване. Не му видяхме повече и “носа на паламуда”.

 

Гигантски казан на брега на Дунав

Рибена саламура удари рекорд в Лом

Гигантски казан с рибена чорба събра ломчани и гости на празник на брега на Дунав
Гигантски казан с рибена чорба събра ломчани и гости на празник на брега на Дунав

Един тон рибена саламура събра на трапеза жителите и гостите на Лом в почивните дни. Ароматната чорба бе приготвена на брега на Дунав от Ути Бъчваров, помагаха и местни майстори, а за доброто настроение на хората местната управа почерпи и с над един тон бира. Подготовката за купона започнала още преди средата на септември, споделиха местните рибари, които дни наред кътали улова в хладилниците, за да осигурят материала за гигантската саламура.

В казана бяха хвърлени 120 кг риба, 80 кг домати, 50 кг печени чушки, 10 кг чесън и 10 кг лук, копър, магданоз, дивисил, сол и черен пипер. Ути Бъчваров лично изчисти и пусна в съда най-голямата риба – 20 кг бял амур.

„Тайната на рибената саламура е в няколкото вида риба, печените на огън зеленчуци и многото подправки, които формират богат набор от аромати. Важното е също да е много гъста и люта, за да пали жажда за пиене”, споделиха майсторите на легендарната чорба. Ломчани смятали да кандидатстват със саламурата за книгата на Гинес, засега обаче огромния казан с вълшебното ястие е отбелязал само национален рекорд, признаха организаторите. Почерпката с рибена чорба и бира на брега на Дунав прерасна в обща веселба с Берковската духова музика. „Купонът е само генерална репетиция за догодина. Тогава ще уловим още повече риба и ще щурмуваме Гинес!”, заканиха се ломските рибари.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Е как ги хващат тези 100 кила сафрид ,като го съберат от всички лодки нали.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.