Рибари на бунт срещу забраната за улов на бяла мида

Инспектори задържаха лодка със 120 кг черна мида, върнаха я обратно в морето

"Защо съсипвате малкото работещи бизнеси?", "Искаме работа, а не забрани"- това бяха част от плакатите, с които протестираха рибари в Бургас. Те се събраха пред сградата на ИАРА сутринта в четвъртък, за да изразят недоволството си от заповед на министър Десислава Танева, с която се въвежда тримесечна забрана за улов на бяла мида.

Ако не се отмени забраната за улов на бяла мида стотици рибари от Южното Черноморие ще се отидем на протест в София, ще се оплачем на премиера Бойко Борисов, казаха риболовците.

Бялата мида се лови през цялата година. Тя се продава скъпо. 200 - 400 лева надница на ден си правят рибарите при улова й.

"Рибарите си докарват голяма надница, но ловят бялата мида незаконно. Ловят я с дънни драки, а единственият допустим начин за добиване на бяла мида е с водолазен ръчен способ. Ако го спазват, няма да изкарват толкова пари от мидата, защото ваденето и ръчно е много трудно. С траловете морето се унищожава", каза риболовен експерт, който заяви, че не е съгласен с протеста.

Междувременно в района на Морска гара Бургас, в четвъртък сутринта, бе засечена лодка на морски вълци, които били на лов за черна мида. Морският съд бе задържан от граничните полицаи, тъй като никой няма право да риболова в района на фарватера- мястото, откъдето корабите влизат и излизат в пристанището.

"Застрашили са корабоплаването", казаха инспектори. В лодката е имало 120 кг черна мида, която проверяващите са върнали обратно в морето. Нарушителите са били двама- Мартин Б. и Михаил Т. Съставени са им по два акта- за това , че са ловили на забранено място и че са ловили мида без документи, т.е. не са имали разрешителни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини