Рибари на протест, режат им достъпа до морето

50 рибари от селището "Френклиман", разположено в местността Панорама между курорта Златни пясъци и с. Кранево, се вдигнаха на протест за хляба си.

Преди ден частна фирма започнала да строи ограда, която препречва пътя им до лодкостоянката и бараките, част от които са на 80 метра от брега. Компанията РВБ ЕООД купила парцел от 130 дка, в който влиза и създаденото през 1981 г. рибарско селище срещу ангажимент да укрепи свлачищния терен под пътя Златни пясъци-Кранево и после да строи.

"Без никой да ни е потърсил, започнаха да строят ограда. Първо работници набиха колони, а после камиони докараха мрежи. Наложи се 20 души да дежурят цяла нощ, за да ги спрем. Подали сме жалби в полицията и в районната прокуратура във Варна, наехме и адвокат. Искаме спорът да се реши мирно, по юридически път, а дотогава да не ни ограничават достъпа до морето", обясни пред "Труд" Красимир Маринков, един от основателите и председателят на селището.

Според него от фирмата разлепили уведомления, в които дават срок на рибарите до 8 март да изнесат имуществото си. "В бунгалата постоянно живеят две семейства, другите идваме тук да си вадим хляба. Парцелите, върху които е селището, бяха реституирани. Поземлената комисия ги даде на хора, които два пъти преди това са били обезщетени. Те ги препродадоха на фирмата. По наши данни обаче тя няма въвод във владение. Ще го получи, когато укрепи свлачищната зона, но тя е далеч от селището ни, а и то е в 100-метровата зона от брега, в която не може да се строи", уточни Маринков.

Той и колегите му бяха категорични, че няма да напуснат и ще дежурят денонощно, докато конфликтът не се разреши.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България