Рибари протестираха на пътя Дуранкулак-Варна заради солени глоби в залива Болата

Снимка: Нова добруджанска трибуна

Санкциите оставят курортно село без поминък 

Рибари от Добрич, Балчик, Каварна, Шабла и Българево излязоха на протест и за кратко блокираха главния път Дуранкулак–Варна край село Хаджи Димитър. Повод за недоволството им станаха наложените преди дни на упражняващи занаята и плажуващи в залива глоби по 1000 лв. за паркиране на Болата.
Райското кътче под нос Калиакра, което от 5 г. е в клуба на най-красивите заливи по света, все още е част от резервата "Калиакра". Затова достъпът на автомобили е забранен. Това прави района недостъпен, тъй като до него се стига по 3-километров стръмен път.
 
От 4 г. рибарите и жителите на близкото с. Българево, които си вадят хляба с туризъм, апелират залива да бъде изваден от резервата и включен в защитена местност "Степите" и да бъде изграден хелинг, по който да се спускат лодките, без возила да газят пясъка. "Струва 20 000 лв. и от години ни го обещават. От десетилетия ходим на Болата за риба. Живели сме в мир с чаплите и с цялата флора и фауна в района, но сега станахме жертва на зеления рекет на шайка самозабравили се столични екоактивисти, на които се подчиняват държавните институции", коментира пред "Труд" организаторът на протеста Виктор Лучиянов.
 
Той заяви, че недоволството ще продължи, докато съставените актове не бъдат отменени. Освен рибари, глоби са отнесли и близо 20 плажуващи туристи и жители на Българево и Каварна. "Проверките продължават и днес, телефонът ми прегря от обаждания на хора, които питат къде законно да паркират, за да плажуват на Болата. Няма къде", каза кметът на Българево Георги Георгиев.
 
 
Той добави, че проблемът е отколешен, но никога досега е нямало такива санкции. "Ако не спрат, селото остава без поминък. Хората дават стаи под наем, единственият плаж наблизо е Болата. И без това гостите това лято са малко, през август няма да има нито един", обясни кметът. Той не участва в протеста, защото все още се надява сформираната работна група от местни жители да стигне до решение чрез диалог с МОСВ, МРРБ и ДП "Пристанищна инфраструктура". Преди 2 г. българевци получиха обещание от тогавашния екоминистър Нено Димов Болата да бъде изваден от резервата, но това така и не стана.  
 
"Къса се връзката между ведомствата. Каним ги на терен, да дойдат и да видят какво става", апелира кметът на Българево. И той, и рибарите, са категорични, че макар и законови, наказателните акции в райския залив ще доведат само до едно - увеличаване на потока от българи и румънци към гръцката граница.

Коментари

Задължително поле