Рибари се молят да не правят курбан със замразена риба

Рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас, се молят за слука преди Никулден. Те влизат в момента с лодките си за сафрид, но той е много дребен почти като граца.

"Идва празникът, трябва да наловим прясна риба, да не се наложи да правим курбана със замразена", подхвърлят риболовците.

В Ченгенето традиционно Никулден празнуват не на 6- ти, а на 19- ти декември. На същинската дата, всички са в Бургас да гледат богатата програма за празника на града, а има и много именници. Затова са си избрали да правят рибния курбан по- късно- за да имат повече гости и внимание към селището, което е с амбиции да е новата атракция на Бургас.

По на юг- в Царево, Приморско, Китен и Ахтопол, колегите им са вече спокойни. След като се вдигнаха на протест миналия петък, лицензите им за риболов, които бяха отнети заради неводени рибарски дневници, са реабилитирани.

Както Труд писа, 190 рибари бяха гневни на решението да им махнат лицензите и да ги лишат от правото им да хвърлят мрежи в морето- занаят, който са упражнявали цял живот. Протестът им явно бе чут и още същия ден шефът на ИАРА Галин Николов съобщи, че връща лицензите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България