Рибари ще показват на туристи как се лови риба

Ченгене скеле

Ченгене скеле ще става туристическа атракция

Ченгене скеле – рибарското селище край Бургас, ще става туристическа атракция.

Само преди броени дни МС преотстъпи земята на общината в морския град. Това означава че ще се реализира отдавна мислената идея на риболовците и общинарите за превръщане на живописното селище в туристическа атракция.

От общината съобщиха, че планират да направят в Ченгене скеле етнографски рибарски комплекс. Вече има разработена концепция за това и ще се кандидатства по проект. Целта е по този начин да се съхрани един от местните поминъци, какъвто е рибарството.

„Ще показваме занаята си на туристите. Как се плетат мрежи, как се ловят отделните видове риби. По този начин селището се появи на картата на България“, каза пред „Труд“ кметът на Ченгене скеле Димитър Янчев-Брадата. Той обясни, че оттук нататък ще развиват туристически риболов. Така било по цял свят.

Ако има желаещи, срещу определена малка сума, рибарите ще ги качват на лодките си, ще излизат да риболуват с туристите и ще ги връщат пак в селището.

Ако водим туристи на риболов, то ще им показваме как се прави с традиционни стари методи а не промищлен риболов. Ще им показваме как се лови риба с - въдици, малки мрежи, с ниско въздействие към околната среда, допълниха морскигте вълци.

Коментари

Задължително поле