На 17 февруари 2019 да почерпят

Путин и Макрон обсъдиха положението в Сирия

Вижте 16-ия поход Луковмарш в София през обектива на „Труд“

Близо 700 пътници бяха свалени от влак в Германия заради намерен пистолет

Мирослав Ангелов от Враца: Плодове и чай ме спасиха дори от язва на стомаха Плодолечението е много полезно, но трудно без опитен водач

Френски изкушения в „Живот нависоко“ Жулиет Бинош пак при Клер Дени

Няма хора под развалините на университетската сграда в Санкт Петербург

Румяна Бъчварова: Истината за спасяването на българските евреи може да ни обедини като нация

Арестуваха 8 души за срутената мина в Бразилия

Специализираният съд остави в ареста Димитър Желязков-Очите

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров информира премиера Борисов за ситуацията около инцидента с влак

Неонацистка заплаха събра стотици на контра на “Луковмарш“ (СНИМКИ)

Турция задържа 33-ма мигранти при опит да преминат в България

Срути се част от сграда на университета в Санкт Петербург

Майкъл Пенс и Ангела Меркел обсъдиха газопровода „Северен поток 2“

Рибата в крайбрежните езера по-чиста от морската

Рибата в Черно море става все по-чиста, но най-малки концентрации на токсични елементи има в сладководната от крайбрежните езера. Това установи проучване на екип от Медицинския университет във Варна, направено в рамките на финансиран от Европейското икономическо пространство проект за оценка на състоянието на околната среда в морските и вътрешните води.

Миналата година учените изследвали съдържанието на 10 токсични елемента в най-често консумираните риби по крайбрежието от Крапец до Приморско, по р. Дунав, във Варненското и Бургаско езера и язовир Мандра. В листата попаднали трицона, кая, чернокоп, сафрид, зарган, хамсия, илария, кефал, каракуда, платика, бабушка, таранка, шаран, сом, скобар, моруна и бяла риба. „Резултатите са под минималните норми за всички видове, но при сравнение се вижда, че най-малко отрови има в месото на езерните риби, следвани от тези в р. Дунав.

При морските концентрациите са по-високи, въпреки че проучванията ни сочат, че заради свитата индустрия през последните 10 г. съдържанието на олово, кадмий, живак и други тежки метали в рибата по нашето Черноморие значително е намаляло и е доста под нивата в Турция, например“, обясни проф. Мона Станчева, ръководител на проекта и шеф на катедрата по химия в МУ.

Екипът й анализирал и съдържанието на хлорорганични замърсители, сред които е и ДДТ. Въпреки че опасният инсектицид е забранен у нас още от 1960 г., все още в месото на сладководните и соленоводни обитатели има минимални концентрации от него. Най-високи са те при чернокопа, кефала във Варненското езеро и скобара по р. Дунав, а най-ниски – при каята и заргана в морето и бялата дунавска риба. Противно на масовата нагласа най-малко устойчиви органични замърсители има в мидите, тъй като техният живот е най-кратък, поясни проф. Станчева.

Екипът й проучва диви и култивирани миди от година и тепърва ще отчете какво е съдържанието на тежки метали в тях в оборудваната по проекта с 300 000 лв. модерна лаборатория „Морски ресурси и аквакултури“. До 2 месеца предстои тя да бъде акредитирана, за да може да приема поръчки за анализи и от външни потребители.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.