Рибата поскъпва за Никулден

Мария Кехайова
Новият Етнографски комплекс на Ченгене скеле с пристанище, ресторант, кафене и музеи, привлича много гости в топлите все още дни

Чернокопът вече е 8 лева, шаранът върви по 7 лева килото

На прага на празника Никулден, рибата е вдигнала цената си. Едрият и прясно уловен чернокоп, който допреди броени дни се продаваше по 5- 6 лева килограма, сега е 8 лева. 
Вече има живи шарани, по 7 лева килограма. За сравнение, миналата година се продаваха по 6 лева килото. На борсата има още зарган по 12 лева, а калканът върви между 25- 30 лева. 
Единствено сафридът си остава на народната цена от 4 лева. Рибарите в залива в момента хващат по много, но екземплярите не са особено едри, коментират купувачите. Въпреки поскъпването с 2- 3 лева, чернокопът си остава най- предпочитаната риба на борсата.
Купуват го както семейства за тигана или скарата ,у дома, така и ресторантьори. В момента има бум на посещения на даляните. Заведенията до рибарските съоръжения работят с пълна пара. Те предлагат „на тиферич“ удоволствие "две в едно": вкусна чиния с рибен деликатес и гледка, която се ширва към залива. Посетителите могат да наблюдават директно как пърпорят лодките на риболовците и да се наслаждават на ваденето на мрежите.
В слънчевите дни, пълно е и заведението „Морски сговор“ на рибарското селище Ченгене скеле, както и това край новото пристанище.
Рибарите в Ченгенето ще празнуват Свети Николай Чудотворец на 19- ти декември, по стар стил, което си е традиция в тяхното селище. Тази година обаче празникът ще е двоен, защото за първи път ще се съберат пред новия Етнографски комплекс, където смятат да поканят художници- маринисти, писатели и поети. Който иска ще остане да яде рибена чорба на новото място, а който иска ще си заложи на старото и познатото- култовата кръчма „Морски сговор“, коментират морските вълци. Разбира се, това са засега само планове, които ще се реализират при положжение че времето е хубаво и позволява, да се сяда навън, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони