Риболовни кораби блокираха канала море-езеро във Варна

Зрелищен протест на риболовци блокира за 2 часа канала море-езеро, който е единственият път към порт Варна-Запад. Над 30 корабчета от града, Каварна, Балчик, Бяла и Ахтопол с надути сирени и развети на мачтите трибагреници шестваха от Морска гара до Аспаруховия мост.

Собствениците им за пореден път призоваха за оставки на ръководството на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. Скандалът се разгоря преди 2 месеца, когато морските вълци възроптаха, че контрольорите на ИАРА им пищат неправомерно актове, а при най-малка забележка следват заплахи за нови санкции. "Правят го от некомпетентност и с нагласата, че многото глоби са атестат за добре свършена работа", обяви Емил Милев, председателят на националната браншова организация "Черноморски изгрев". Според него в основата на конфликта е неправилното тълкуване на заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, която важи за период от 3 г. Според нея от 15 септември до 15 декември в зоната от 1 до 3 мили от брега рибарските корабчета имат право да ловят преходни пасажни риби - сафрид, чернокоп, трицона, барбун. Тези видове съставляват 90% от оборота им.

Този сезон обаче от ИАРА приели, че е разрешен уловът не на преходни, а на проходни риби. Такива есетровите видове, върху които има вето до 2021 г., и карагьозът, поясни Милев. Според него инспекторите санкционирали и натоварени с улов кораби, които преминават през 3-милната зона на път към брега. "Излиза, че трябва да пренасяме рибата с хеликоптер. Чиновниците четат министерската заповед като дявола евангелието и буквално ни съсипват. Цяла година чакаме есенния риболов. Силният сезон трае 40 дни, а тази година над 20 кораба от Север се прибраха предсрочно от Южното Черноморие заради репресиите на служители от ИАРА", посочиха гневни рибари с по над 20 г. стаж в занаята. Според тях неправомерните актове падали в съда, но всеки от тях носел наказателни точки, заради които се спира правото на улов за 2-3 месеца. "И да спечелим, сме губещи, защото рибата не чака. Вадим си хляба с тежък труд, плащаме данъци, за да има заплати за чиновниците, а те ни репресират. Предатели!", възмутен бе Христо Спасов от Балчик. "Пътуваме с часове, докато намерим пасажи, а накрая и горивото не можем да си покрием, като ни подгонят, сякаш сме престъпници", допълни колегата му Иван Иванов.

Исканията на риболовците за оставки на ръководството на ИАРА бяха отправени в средата на декември. Оттогава протести имаше в Балчик и Бургас. "Варненският е последен шанс за министър Танева да ни покаже, че работи, макар и в оставка. Защото дотук единственият отговор от ИАРА е, че щели да пишат етичен кодекс на служителите. Това е подигравка с работещите на около 110 кораба, които си вадят почтено хляба в морето", коментира Емил Милев от "Черноморски изгрев".

Колегите му от другата браншова организация "БГ фиш" пък подеха ограмотителна кампания за чиновниците в сайта си на тема: "Проходни или преходни са рибите в морето". "На вниманието на всички, които са назначени на постове да осъществяват контрол в рибностопанската дейност на България и нямат необходимото образование. За да не затрудняваме никого, ще дадем публичност на термини и понятия, като предприемаме инициатива да копираме разработки, теми от специализирани издания-учебници на български и чужди автори, популярни статии, доклади и реферати. Цялата информация при всеки сигнал за некомпетентност ще бъде последвана и от публикации в социалните мрежи", предупреждават браншовиците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони