Министър Вълчев: Усилията по включване на деца в образователната система трябва да са върху ежедневната посещаемост

Тайсън Фюри без секс три месеца

Мащабни протести срещу скъпите горива във Франция Организаторите раздават брошури с планираните блокади, за да не страдат гражданите

Морският бранш скочи срещу обществена поръчка за спасителни кораби

„Антикорупция“ поиска отнемане на имущество за 2,3 млн. лева от Трайчо Трайков

Училището в Черноморец опасно за децата Омбудсманът на Бургас: Има нужда от спешен ремонт

Поставят къщичките за Коледно-новогодишния базар в Благоевград

Русия призова САЩ да прекратят „окупацията“ на зоната около бежанския лагер Рукбан в Южна Сирия

Условна присъда за пиян ученик, убил кмет на пътя

Над 6000 бебета у нас се раждат преждевременно 91 новородени са минали за 11 месеца през отделението по Неонатология към болницата в Търново, спасено е бебе с тегло 900 грама

Льов: Младите имат голям потенциал

330 лв. за коледни подаръци ще заделят любителите на онлайн шопинга Най-често даряваме дрехи и козметика

Сбогуването с Краля

Кметът на София отиде на работа с градския транспорт

Мъри: България все още е затворена страница

Риболовни кораби блокираха канала море-езеро във Варна

Автор: Даниела Фархи. На снимката: Емил Милев /вляво/ и колегите му бяха категорични, че ръководството на ИАРА трябва да си ходи. С това искане над 30 риболовни корабчета блокираха за 2 часа канала море-езеро във Варна.

Зрелищен протест на риболовци блокира за 2 часа канала море-езеро, който е единственият път към порт Варна-Запад. Над 30 корабчета от града, Каварна, Балчик, Бяла и Ахтопол с надути сирени и развети на мачтите трибагреници шестваха от Морска гара до Аспаруховия мост.

Собствениците им за пореден път призоваха за оставки на ръководството на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. Скандалът се разгоря преди 2 месеца, когато морските вълци възроптаха, че контрольорите на ИАРА им пищат неправомерно актове, а при най-малка забележка следват заплахи за нови санкции. „Правят го от некомпетентност и с нагласата, че многото глоби са атестат за добре свършена работа“, обяви Емил Милев, председателят на националната браншова организация „Черноморски изгрев“. Според него в основата на конфликта е неправилното тълкуване на заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, която важи за период от 3 г. Според нея от 15 септември до 15 декември в зоната от 1 до 3 мили от брега рибарските корабчета имат право да ловят преходни пасажни риби – сафрид, чернокоп, трицона, барбун. Тези видове съставляват 90% от оборота им.

Този сезон обаче от ИАРА приели, че е разрешен уловът не на преходни, а на проходни риби. Такива есетровите видове, върху които има вето до 2021 г., и карагьозът, поясни Милев. Според него инспекторите санкционирали и натоварени с улов кораби, които преминават през 3-милната зона на път към брега. „Излиза, че трябва да пренасяме рибата с хеликоптер. Чиновниците четат министерската заповед като дявола евангелието и буквално ни съсипват. Цяла година чакаме есенния риболов. Силният сезон трае 40 дни, а тази година над 20 кораба от Север се прибраха предсрочно от Южното Черноморие заради репресиите на служители от ИАРА“, посочиха гневни рибари с по над 20 г. стаж в занаята. Според тях неправомерните актове падали в съда, но всеки от тях носел наказателни точки, заради които се спира правото на улов за 2-3 месеца. „И да спечелим, сме губещи, защото рибата не чака. Вадим си хляба с тежък труд, плащаме данъци, за да има заплати за чиновниците, а те ни репресират. Предатели!“, възмутен бе Христо Спасов от Балчик. „Пътуваме с часове, докато намерим пасажи, а накрая и горивото не можем да си покрием, като ни подгонят, сякаш сме престъпници“, допълни колегата му Иван Иванов.

Исканията на риболовците за оставки на ръководството на ИАРА бяха отправени в средата на декември. Оттогава протести имаше в Балчик и Бургас. „Варненският е последен шанс за министър Танева да ни покаже, че работи, макар и в оставка. Защото дотук единственият отговор от ИАРА е, че щели да пишат етичен кодекс на служителите. Това е подигравка с работещите на около 110 кораба, които си вадят почтено хляба в морето“, коментира Емил Милев от „Черноморски изгрев“.

Колегите му от другата браншова организация „БГ фиш“ пък подеха ограмотителна кампания за чиновниците в сайта си на тема: „Проходни или преходни са рибите в морето“. „На вниманието на всички, които са назначени на постове да осъществяват контрол в рибностопанската дейност на България и нямат необходимото образование. За да не затрудняваме никого, ще дадем публичност на термини и понятия, като предприемаме инициатива да копираме разработки, теми от специализирани издания-учебници на български и чужди автори, популярни статии, доклади и реферати. Цялата информация при всеки сигнал за некомпетентност ще бъде последвана и от публикации в социалните мрежи“, предупреждават браншовиците.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.