Рийз Уидърспун: И блондинките четем книги

Професия продуцент

 

По-младите мъже харесват зрели жени 

В дълбокия Юг ме приемат такава, каквато съм 

Остаряването ми се отразява добре

Лъскавата лъвица от Луизиана Рийз Уидърспун вече работи на пълни обороти и като продуцент. Тя стои зад екранизацията по бестселъра „Където пеят раците“, която е една от най-очакваните филмови премиери в България през август. 

Рийз не е изоставила актьорската игра - сега работи и по „Професия блондинка 3“. Още преди години тя се доказа като талантлива драматична изпълнителка и спечели „Оскар” за главна женска роля за играта си в биографичната драма за легендата Джони Кеш „I Walk the Line”. Други важни филми с нейно участие са „Election” и „Американски психар”. В последните години тя разгърна кариерата си и навлезе в новата златна епоха на телевизията с няколко престижни проекта за малкия екран. Преди верем тя пусна и онлайн приложение за книги, където споделя литературни страсти с феновете си.

- Рийз, милиони ваши фенове вече очакват с нетърпение третата част на „Професия блондинка“. Какво, според вас, превърна първия филм в такава сензация?
- Едно от причините е в играта със стереотипите. По принцип не е лесно да се избяга от предразсъдъци за блондинки. При мен беше особено трудно, защото аз съм южнячка от Луизиана и блондинка, което си е джакпот. Тази опасна комбинация е обагрена със стереотипи в американската популярна култура. С този произход и този вид е много лесно да те вземат за глупава. Но аз доказах, че съм блондинка, която се чувства добре в библиотеката. Като цяло тези стереотипи са остарели. Вече живеем в друго време. Моята страст са книгите. Преди самата аз да тръгна да пиша професионално, изчетох страшно много литература. Малко неща могат да те обогатят повече от добрите книги.

- Какво беше детството ви в американския Юг?
- Прекарах страхотно детство с много приключения и сред красоти на открито. Не бих го сменила за нищо на света. Днес за мен домът е там, където чувствам комфорт, където се чувствам приета и най-много себе си. Където всеки ме възприема такава, каквато съм - с моите тикове и странности, малки маниакалности, с лошите и добрите ми страни. Такава е моята концепция за дом.

- Защо решихте да направите онлайн приложение за книги?
- Исках да създам пространство, в което да изследваме и празнуваме споделената си любов към четенето. Книгите имат огромната сила да стимулират дискусии, важни разговори, да ни разсмиват, когато най-много се нуждаем от това, да ни свързват с нещо по-голямо от нас. Искаме да покажем разнообразието на литературата. Да дадем на хората една платформа, в която и техните гласове имат значение. Моята цел е да създам и култивирам общност около четенето. Да разпространяваме радостта от книгите и да промотираме значението на грамотността. 

- Вие работите за целта да има повече жени на ключови позиции в развлекателната индустрия. Трудна ли е задачата?
- Наистина смятам, че в шоубизнеса няма достатъчно жени режисьори и продуценти. И определено няма достатъчно истории, които да са разказани от женска перспектива. Опитахме се да променим това и да допринесем за по-пълната и плътна репрезентация на истории от женска гледна точка с нашия филм „Всички мои мъже”. Не бих казала, че е възможно мъж да направи този филми, така както го направи нашата прекрасна режисьора Холи Майърс-Шайър.

- Някои казват, че жените искате цялата власт в Холивуд. Така ли е?
- О, не. В никакъв случай. Не мисля, че има някой, който желае само един пол да има хегемония, където и да е било. Вземете например нашия мини-сериал Big Little Lies. Книгата е написана от жена, адаптирана от мъж с участието на пет дами, които бяха режисирани от прекрасен джентълмен и професионалист. Смятам, че подобно партньорство между мъже и жени е доказана печеливша комбинация. Просто съм на мнение, че е важно жените да получат повече свои теми и по-силен глас в Холивуд.

- Какво ви привлече към проекта „Всички мои мъже”?
- Сценарият беше толкова добре написан и съдържаше много хумор, а аз обожавам комедията. Жанрът определено се нуждае от повече женско присъствие. Също така ми направи силно впечатление, че този сценарий предлага уникална женска перспектива. Един развод, представен от гледната точка на главната героиня, която трябва да се подготви и за живот като самотна майка.

- Филмът засяга и темата за жените, които излизат с по-млади мъже. Какво е вашето мнение?
- Няма нищо страшно или неморално в подобна динамика. Напротив. По-младите мъже често намират по-зрелите жени за привлекателни. Това ме заинтригува. Помислих си, че един мъж никога не би написал такива образи и връзки. Или ако би написал, то текстът щеше да има съвсем различен тон и в крайна сметка щеше да се получи съвсем различен филм.

- В една от сцените вашата героиня казва: „Не заслужавам това отношение и няма да го търпя повече”. До каква степен влагате личната си перспектива в това изречение?
- Когато прехвърлиш 40-те започваш да осъзнаваш, че всеки, който те кара да се чувстваш като по-лоша версия на себе си не заслужава да присъства в твоя живот. Трябва да започнеш да режеш и то стабилно. Да махнеш от обкръжението си хората, които те карат да се чувстваш лошо. Просто вече нямаш време за такива хора с напредването на възрастта.

- Как възприемате напредването на годините?
- На мен остаряването ми харесва, защото изяснява много неща. Сега съм много по-целенасочена и ориентирана в живота си. Усещам, че знам и разбирам защо правя нещата тези дни, а не просто да се въртя в хаоса с надеждата, че нещо, каквото и да е било, създадено от мен, ще се задържи и ще се окаже успешно, смислено и стойностно.

- Трудно ли се балансира между кариера и семейство?
- Децата са по-важни от кариерата. Те са в моето съзнание през цялото време. Постоянно се чудя къде са, какво правят в точно този момент. Опитвам се да ги вдъхновя да бъдат възможно най-добрите версии на себе си. Не желая те да копират мен или баща си, или доведения си баща.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта