Рийз Уидърспун: Не съм блондинка за подценяване

Моята страст са книгите

Децата са по-важни от кариерата

По-младите мъже често намират по-зрелите жени за привлекателни

Наистина смятам, че в шоубизнеса няма достатъчно жени режисьори и продуценти. И определено няма достатъчно истории, които да са разказани от женска перспектива

Разкошната руса лъвица от Луизиана Рийз Уидърспун вече близо 20 години е една от най-успешните американски актриси. Апетитната блондинка набра скорост с леки комедии за женската публика като “Професия блондинка”, но после се доказа като талантлива драматична изпълнителка и спечели “Оскар” за главна женска роля за играта си в биографичната драма за легендата Джони Кеш “I Walk the Line”. Други важни филми с нейно участие са “Electtions” и “Американски психар”. В последните години тя разгърна кариерата си и навлезе в новата златна епоха на телевизията с няколко престижни проекта за малкия екран. Уидърспуун стана още успешен продуцент, пусна бестселър на книжния пазар и поддържа силно присъствие в социалните мрежи, където е следвана от милиони свои почитатели.

[modula id="3538908"]

- Рийз, един от филмите, с които се прочухте в началото на кариерата си е комедията “Професия блондинка”. До колко стереотипите за руси красавици са били част от вашия път към върха на Холивуд?

- Не е лесно да се избяга от тези предразсъдъци. При мен беше особено трудно, защото аз съм южнячка и блондика, което си е джакпот. Тази опасна комбинация е обагрена със стереотипи в американската популярна култура. С този произход и този вид е много лесно да те вземат за глупава. Но аз доказах, че не съм блондинка за подценяване. Като цяло тези стереотипи са остарели. Вече живеем в друго време. Моята страст са книгите. Преди самата аз да тръгна да пиша професионално, изчетох страшно много литература. Малко неща могат да те обогатят повече от добрите книги.

- Вие прегръщате своите корени в американския Юг и сте една от най-известните актриси от Луизиана. Какво беше детството ви и какво е за вас домът?

- Прекарах страхотно детство с много приключения и сред красоти на открито. Не бих го сменила за нищо на света. Днес за мен домът е там, където чувствам комфорт, където се чувствам приета и най-много себе си. Където всеки ме възприема такава, каквато съм - с моите тикове и странности, малки маниакалности, с лошите и добрите ми страни. Такава е моята концепция за дом.

- Колко е важен стилът на средата, в която живеете?

- Изключително важна. Много често сме склонни да подценяваме значението на това да се чувстваш сигурно, спокойно и комфортно в дома си. За мен е много ценно усещането за домашна хармония, когато се прибера късно вечерта след работа вкъщи. Онзи момент, в който си казваш, че най-накрая си у дома. Това е критично за качествения живот. Още пазя порцелановите комплекти на баба, сребърните прибори на мама и други малки, но невероятно важни вещи, натоварени със сантиментална стойност за мен и моето семейство.

- В професионален план сте една от най-активните звезди, ангажирани с каузата за повече жени на ключови позиции в развлекателната индустрия. Защо се включихте в тази кампания?

- Наистина смятам, че в шоубизнеса няма достатъчно жени режисьори и продуценти. И определено няма достатъчно истории, които да са разказани от женска перспектива. Опитахме се да променим това и да допринесем за по-пълната и плътна репрезентация на истории от женска гледна точка с нашия филм “Всички мои мъже”. Не бих казала, че е възможно мъж да направи този филми, така както го направи нашата прекрасна режисьора Холи Майърс-Шайър.

- Някои критици казват, че искате жените да вземат цялата власт в Холивуд. Така ли е?

- О, не. В никакъв случай. Не мисля, че има някой, който желае само един пол да има хегемония, където и да е било. Вземете например нашия мини-сериал Big Little Lies. Книгата е написана от жена, адаптирана от мъж с участието на пет дами, които бяха режисирани от прекрасен джентълмен и професионалист. Смятам, че подобно партньорство между мъже и жени е доказана печеливша комбинация. Просто съм на мнение, че е важно жените да получат повече свои теми и по-силен глас в Холивуд.

- Какво ви привлече към проекта “Всички мои мъже”?

- Сценарият беше толкова добре написан и съдържаше много хумор, а аз обожавам комедията. Жанрът определено се нуждае от повече женско присъствие. Също така ми направи силно впечатление, че този сценарий предлага уникална женска перспектива. Един развод, представен от гледната точка на главната героиня, която трябва да се подготви и за живот като самотна майка.

- Идентифицирахте ли се с персонажите в историята?

- Да, абсолютно. Аз се намирах в същата ситуация. Филмът “Всички мои мъже” адресира въпроси, които вълнуват всички жени, които е трябвало да преминат през раздяла в по-късен етап от живота си.

- Филмът засяга и темата за по-възрастните жени, които излизат с по-млади мъже. Какво е вашето мнение?

- Няма нищо страшно или неморално в подобна динамика. Напротив. По-младите мъже често намират по-зрелите жени за привлекателни. Това ме заинтригува. Помислих си, че един мъж никога не би написал такива образи и връзки. Или ако би написал, то тексът щеше да има съвсем различен тон и в крайна сметка щеше да се получи съвсем различен филм.

- В една от сцените вашата героиня казва: “Не заслужавам това отношение и няма да го търпя повече”. До каква степен влагате личната си перспектива в това изречение?

- Когато прехвърлиш 40-те започваш да осъзнаваш, че всеки, който те кара да се чувстваш като по-лоша версия на себе си не заслужава да присъства в твоя живот. Трябва да започнеш да режеш и то стабилно. Да махнеш от обкръжението си хората, които те карат да се чувстваш лошо. Просто вече нямаш време за такива хора с напредването на възрастта.

- Носят ли години мъдрост?

- Мисля, че да. На мен остаряването ми харесва, защото изяснява много неща. Сега съм много по-целенасочена и ориентирана в живота си. Усещам, че знам и разбирам защо правя нещата тези дни, а не просто да се въртя в хаоса с надеждата, че нещо, каквото и да е било, създадено от мен, ще се задържи и ще се окаже успешно, смислено и стойностно.

- Как балансирате между кариерата и децата?

- Децата са по-важни от кариерата. Те са в моето съзнание през цялото време. Постоянно се чудя къде са, какво правят в точно този момент. Опитвам се да ги вдъхновя да бъдат възможно най-добрите версии на себе си. Не желая те да копират мен или баща си, или доведения си баща.

- Има ли формула или рецепта за успешен родител?

- И аз си задавам този въпрос постоянно. Мисля, че уникалната цел на това да бъдеш родител е да намериш страстта на твоите деца, да им помогнеш да определят своята цел, да ги вдъхновиш да я преследват и постигнат.

Коментари

Задължително поле