Георги Икономов: Името Банско е разпознаваемо в Бурса и е предпочитана туристическа дестинация

Цветан Цветанов: Жаблянов се държа все едно е номиниран за председател на БСП

Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституцонно

110 депутати решиха оставката на Валери Жаблянов

Съдът отложи първото заседание по делото срещу Владо Плацентата

Арестуваха двама, ограбили казино и бензиностанция с пластмасов пистолет

Владимир Тошев: Ако изказването на Жаблянов не е комунистическа тирада и той не е дървена комунистическа глава, аз се извинявам

Пътни полицаи засякоха трима, обявени за издирване Единият е търсен от ГДБОП

Тежко е състоянието на момчето, паднало от прозорец в социален комплекс

Курсант Деница Иванова от НВУ е носител на наградата „Трети март” Отличието е левовата равностойност на 3000 евро

Оперетата “Графиня Марица” отново на търновска сцена Представят постановката с нови попълнения сред солистите

Валери Жаблянов: Мотивите за исканата оставка са образец за политически произвол и фактологическо слабоумие

Доналд Тръмп с мярка срещу модифицираните пушки

ГЕРБ посочи 3 аргумента за оставката на Жаблянов

ДПС не участва в дебатите за исканата оставка на Жаблянов

РИК-Велико Търново отхвърли жалба за агитация с смс-и

Снимка: Архив

Районната избирателна комисия във Велико Търново не уважи жалбата на кмета на Свищов Генчо Генчев, с която той алармира за водената предизборна агитация със смс-и за кандидати за президент и вицепрезидент от Реформаторски блок. Жалбата бе подадена в събота в РИК в старата столица. Комисията я разгледала и се е произнесла късно вечерта като е установила, че е неоснователна.

Кметът на крайдунавския град сезира Районната прокуратура в Свищов и изпрати сигнал до Комисията за защита на потребителя, Комисията за защита на личните данни, до Централната избирателна комисия (ЦИК) и Районната избирателна комисия (РИК). По същия случай в РИК входираха жалби и председателят на ГЕРБ в Свищов Кристиян Кирилов и общинският ръководител на БСП – Свищов Любомир Чавдаров.

В жалбите се излагат идентични твърдения, че е водена предизборна агитация в петък чрез изпращане на смс-и с предизборно агитационно съобщение с послание: „Да кажем „НЕ“ на фалшивата промяна в града. „Не“ на страха! „Да“ на свободата. Приятели, президент на единствената опозиция в Свищов е Трайчо Трайков.“ От управата на Свищов алармираха, че са разпратени над 10 000 съобщения.
“Към жалбите не са приложени доказателства за направените в тях твърдения, констатират от РИК. В жалбата не е посочен нито авторът, нито адресатът на съобщенията. Посочени са само телефонни номера, на които се твърди, че е получено съобщението, като не е уточнено кои са ползвателите на тези телефонни номера”, пише в становището на РИК.

Според решението, липсват доказателства, от които да е виден текста на агитационните съобщения. Няма данни въпросните съобщения да са изпратени към неограничен кръг от субекти, притежатели на мобилни телефони от съответната мобилна мрежа.
От Районната избирателна комисия уточняват още, че на 4 ноември, когато са получени съобщенията, предизборната агитация не е забранена и не подлежи на санкциониране извън предвидени в закона случаи, при наличие на нарушения на изборните правила. От РИК определят агитационните смс-и като„непоискано рекламно съобщение”, по отношение на които не са компетентни.
„Видно от жалбите, за случая е информиран както съответния регулатор, който може да се произнесе съгласно неговата компетентност относно нарушения на Закона за електронните съобщения, така и КЗП и КЗЛД, които са компетентни във връзка с нарушенията на правата на потребителите и защитата на личните данни”, се казва още в мотивите на решението.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете