Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Римска баня изскочи при разчистване на имот на пъпа на Пловдив

Масивни стени на римска баня с впечатляваща архитектура изскочиха изненадващо при разчистване на задния двор на частен имот, намиращ се на улица “Отец Паисий” 13 на пъпа на Пловдив.

Според местни археолози това е “топнаходката на годината и изключително красив обект” и потвърждение на тезата им, че в района има още купища неразкрити безценни исторически паметници от различни епохи.

Екип от специалисти начело с Мая Мартинова от Регионалния археологически музей и София Христова, проучваща Небет тепе, ще работи на терен поне още няколко дни преди специална комисия от Министерството на културата да опише откритието, оцени стойността му и даде препоръки и предписания какво точно трябва да направят за съхраняването му собствениците на обекта на ул. “Отец Паисий” 13 – “Комихрис” ООД с управител Христинка Тодорова.

Те изненадващо се оказаха в ролята на герои от пиесата на Станислав Стратиев “Римска баня”, а ценната археологическа находка от времето на Античния театър и Римския стадион със сигурност ще наложи промяна в проекта им.

Строителното разрешение на констатираната като културна ценност от по-ниска категория сграда от 20-те години на 20-и век е издадено на 5 май 2016 г. от главния архитект на район “Централен” в Пловдив Васил Василев. Строителната площадка е открита на 4 юли 2016 г., а по план реконструкцията на съществуващата сграда на ул. “Отец Паисий” 13 и новото ниско застрояване на жилищно сграда с магазини и стаи за гости трябва да приключи до 31 декември 2017 г.

Веднъж вече през лятото разчиствателните дейности на 15-те работници от фирмата изпълнител “Ейприл Строй” ЕООД бяха временно спирани след сигнал на археоложката София Христова до Министерството на културата. Лично министър Вежди Рашидов разпореди инспекция на статута и съгласувателните процедури на сградата, местната прокуратура се самосезира, но проверките на експертите от НИНКН (Националния институт за недвижимо културно наследство) не откриха нищо нередно.

След като всичко се оказа изрядно, реконструкцията на имота продължи до средата на тази седмица, когато изненадващо строителите се натъкнаха на древна находка и бяха открити масивните стени и основи на римска баня.

Предполага се, че под започващата от Одеона край Централна поща улица “Отец Паисий” в Пловдив се крият и други архелогически паметници. Зоната е слабо проучена, тъй като е гъсто застроена, а сградите са с преобладаващо частна собственост.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.