Римска стена изникна на ул. „Малко Търново”

Археолози са обезопасили мястото и са съхранили находката, която изникна при ремонта на най-малката улица в София. Снимка Фейсбук

Тодор Чобанов дава повече информация за откритието в София днес

Работници се натъкнали на находката

Стена, най-вероятно от римско време, изникна на най-малката улица в столицата „Малко Търново”. Тя е открита при започналия наскоро ремонт на отсечката, а живущи в райони пуснаха снимки на обекта в социалните мрежи. За откритието потвърдиха пред „Труд” от Столичната община.

Стената е забелязана от работниците на място, които веднага са уведомили компетентните органи. Изпратени са археолози, които са обезопасили мястото и съхранили находката. Напълно възможно е около нея да има други находки, посочиха експерти.

Това обаче ще стане ясно, след като изследователите започнат работа. Повече информация за уникалната находка ще бъде дадена на място в 12 часа утре от заместник-кмета по „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. д-р Тодор Чобанов.

Улица „Малко Търново” е дълга едва 60 метра като преди 4500 г. там е имало праисторическо селище, чиито останки са открити при поставянето на емблематичните жълти павета през 1905 г.

Ремонтът на улицата трябва да върне стила от времето на Стара София. Предвижда се контактната зона с жълти павета да бъде запазена, като стълбите ще бъдат застлани с термолющен гранит. По план дейностите трябва да приключат до 15 септември, като все още не ясно дали ще има забавяне заради работата на археолозите.

Коментари

Задължително поле