Рим на битка със съвременните роби

Матео Салвини иска повече контрол от България и Румъния

Поводът - смъртоносни инциденти с работници на черно

Италианският министър на вътрешните работи и лидер на крайнодясната “Лига” - Матео Салвини, обяви война на мафиотските мрежи, организиращи чужденци да работят на черно в Южна Италия, които определи като “съвременни роби”, предаде АФП.

Салвини подчерта, че ще иска повече контрол от страна на България и Румъния за пресичане на “вноса на роби”.

Повод за изявлението му станаха зачестили смъртоносни инциденти с чуждестранни земеделски работници, само за последните пет дни в пътнотранспортни произшествия в италианската провинция Фоджа в южната област Пулия загинаха 16 души. Едната катастрофа в понеделник, в която участва и миниван с българска регистрация, взе 12 жертви - работници от африкански страни.

Въпреки че почти всички работници пребивават в Италия законно, повечето от тях работят на черно и не се ползват от изискваните от закона условия на труд и заплащане. Много от тях са принудени да живеят в ужасни условия и зависят от посредници, които често са свързани с мафията.

“Това е проблем с мафията. В провинция Фоджа има мафиотска престъпност, която възнамерявам да изкореня с всички законни средства улица по улица, село по село”, зарече се Салвини на пресконференция във Фоджа, където бе днес. По думите му мафиотските организации се възползват от “безконтролната имиграция” и “ако няма хиляди отчаяни хора, които да бъдат експлоатирани, ще им е по-трудно да си въртят бизнеса”.

Салвини съобщи, че през последните месеци пътна полиция е иззела 300 автомобила в региона, най-често лекотоварни “с български регистрационни номера и без застраховка”. Той е убеден, че твърдото му отношение към притока на африкански имигранти ще доведе до резултати, но обяви и намерение да предприеме мерки срещу “вноса на роби” от други европейски страни, като изиска повече внимание и контрол от колегите си в България и Румъния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа