РИОСВ може да наложи административно наказание за разрушените дюни

Нено Димов. Снимка: Денислав Стойчев

РИОСВ-Бургас може да наложи административно наказание за разрушаването на дюни в района на къмпинг "Смокиня", край Созопол, след приключване на наказателното производство, в случай, че нарушението не представлява престъпление по Наказателния кодекс. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарния контрол в отговор на депутатски въпрос за предприетите действия по сигнали за нарушения, свързани с унищожаването на дюни и строителни дейности по черноморското крайбрежие.

„Установихме, че теренът попада в природна забележителност „Пясъчни дюни". Констатираното увреждане на пясъчните дюни е в нарушение на режимите на защитените територии“, уточни Нено Димов, допълвайки, че при проверката не е установен извършителят.

„Районната прокуратура в Бургас се е самосезирала. В тази връзка Районната инспекция следва да приложи своите правомощия за налагане на административно наказание след приключване на наказателното производство в случай, че нарушението не представлява престъпление по наказателния кодекс“, посочи министърът.

По отношение на инвестиционното предложение в района на къмпинг „Градина“ е проведена процедура по реда на Закона за биологичното разнообразие, приключила с решение от март 2018 г. на директорът на районната дирекция в Бургас. По думите му при проверката е установено депониране на земни маси, извън границите на имота, което е неизпълнение на решението на директора на РИОСВ–Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България