РИОСВ откри нарушения в горялата автоморга в Хасково, глобяват я

Кадър от Нова телевизия

РИОСВ- Хасково извърши проверка на автоморгата , в която избухна пожар в събота (25 януари т.г.) и изгоряха десетки излезли от употреба автомобили. По случая е образувано досъдебно производство, съобщиха от пресслужбата на инспекцията.

Екоекспертите са констатирали, че не са били отстранени гумите, тапицериите и други горивни материали на част от съхраняваните на площадката стари автомобили. По този начин е нарушен редът за разкомплектоване на излезлите от употреба МПС, съгласно Приложение 3 за минималните технически изисквания към площадките за събиране и съхраняване и към центровете за разкомплектоване на ИУМПС към Наредбата за излезлите от употреба МПС.

Днес ще бъде изпратена покана за съставяне на акт на фирмата, стопанисваща площадката- „Детелина АФА“ ЕООД. За нарушаване на изискванията за разделно събиране, транспортиране или третиране на отпадъци според вида, свойствата и съвместимостта им, Законът за управление на отпадъците предвижда глоба от 3 000 до 10 000 лв.

Стационарният пункт за следене на качеството на атмосферния въздух в РИОСВ- Хасково показва, че в деня на пожара няма замърсяване на въздуха в града. В събота концентрацията на серен диоксид е била 19,9 микрограма за кубичен метър при средноденонощна норма 125 микрограма/куб. м, а за азотен диоксид - 9,1 при норма 200.

Коментари

Задължително поле