На 18 ноември 2018 да почерпят

Спортисти и авантюристи ни славят в Гинес Най-любопитните постижения в Книгата на рекордите

Затягат правилата за билбордовете край шосетата

Икономиката ще загуби 2,2 млрд. лева заради недостиг на шофьори Бранша чакаа поне 2000 водачи от българските диаспори

Калоян Паргов: Предсрочни догодина избори са неминуеми

Предупредителен код заради очакваните валежи в 20 области утре

Дубайските полицаи се качват на летящи мотори (ВИДЕО)

Риалити звезда се сгоди за милионерски син Пенелопе каза “да” на Иван Динев

Филмът за Силвио Берлускони препуска към екрана Режисьор е майсторът Паоло Сорентино

70 задържани на протест заради климатичните промени в Лондон

Георги Мамалев: Протестите няма да доведат до нищо добро

Сергей Лавров: „Турски поток“ може да мине през България и Сърбия

Последният ръководител на Комсомола: Промените през 89-а тръгнаха от самата БКП

Националните недоволни от съдията срещу Кипър: Трябваше да ни даде още две дузпи Според тях, шведският рефер е трябвало да отсъди поне още две дузпи

Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

РИОСВ-Пазарджик: Няма да има добив на волфрам край Велинград

Местността ГрънчарицаСнимка: Николай Спасов

РИОСВ – Пазарджик отхвърли  инвестиционното предложение за добив и преработка на волфрам съдържащи руди от находище „Грънчарица Център” край Велинград, съобщиха от областната екоинспекция. Екодиректорът Костадин Гешев е подписал решение по ОВОС, с което не одобрява осъществяването на инвестиционното предложение на фирмата-концесионер на територията на община Велинград. До решението  се стигна след разглеждане на инвестиционното намерение от 19-членния Експертен екологичен съвет при РИОСВ – Пазарджик, който с 18 гласа „против” и само един глас „за” не одобри доклада за оценка на въздействието върху околната среда, внесен от фирмата.

Мотивите, с които експертите отхвърлиха заключенията в доклада по ОВОС, са няколко. В него например не са отразени съществуващите водохващания за питейно-битови нужди, попадащи в рамките на заявената площадка за добив на волфрам. Освен това не са отчетени и потенциалните въздействия върху повърхностните води , а според екоекспертите е напълно реалистично питейните води да бъдат замърсени от рудодобива. Същото се отнася и за атмосферния въздух в района на евентуалната бъдеща мина. Друг мотив за решението на експертите от РИОСВ-Пазарджик е, че липсват мерки за недопускане замърсяването на водоизточниците. Възложителят е отказал да преработи и допълни доклада за ОВОС, отчитайки санитарно-охранителните зони, включващи и голяма част от концесионните площи. Мотив е и становището на РЗИ-Пазарджик, според което дейността на мината ще доведе до сериозно отрицателно въздействие върху околната среда в района и до рискове за здравето на хората в близост до находището.

Решението на директора на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев е повлияно и от мотивираните възражения по законосъобразност на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и на НЕК (Национална електрическа компания), предприятие „Язовири и каскади”, свързано с наличието на сервитути на СД „Бистрица” в концесионната площ на находище „Грънчарица Център”, за които е направено геодезическо заснемане и е изразено становище за необходимост от промяна в концесионния договор. С голяма тежест е становището на Басейнова дирекция, с което се коментира издадената заповед за учредяване на СОЗ (санитарно-охранителни зони) със съответните забрани за добивна дейност. При вземане на решението са отчетени и внесените над 6000 писмени становища от граждани, обществени организации и юридически лица, които декларират принципно несъгласие и са против реализацията на това инвестиционно предложение.

Решението на РИОСВ-Пазарджик беше прието с облекчение от жителите на СПА столицата на Балканите, които не криеха своите притеснения и страхове, че рудодобивът на волфрам в близост до Велинград ще ги остави без поминък и ще прогони туристите и почиващите от елитния и прочут с лековитите си минерални води курорт.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.