Славчо Велков: Дано чумата по добитъка не се окаже като ишиаса на един европейски чиновник

Гръцкото правителство иска да разсее напрежението с Москва

Властелинът на пръстените Новото Audi Q8 съчетава функционалността на голям SUV с елегантността на купе

Иван Иванов: Липсата на комуникация доведе до хаоса с евтаназията на животните

Засилен контрол на българо-гръцката и българо-румънската граници заради африканска чума по свинете

На 15 лв. е увеличена помощта de minimis за овца-майка и/или коза-майка

Драгомир Стойнев: Искаме вътрешния министър в парламента – иначе публикуваме стенограмата от Председателски съвет

Теменужка Петкова за забраната на сделката с ЧЕЗ: Всички трябва да се съобразим с това решение

Заседнал автобус затвори пътя за Струпешкия манастир „Св. Пророк Илия”

Кметът на Шарково: Хората в селото са отчаяни

Наш капитан на кораб спасява Пирея от апокалипсис Загадките на българското морячество – трета част

На кои женени мъже не им липсва сексът с други жени?

Всички села в община Белово са с негодна вода за пиене

Част от стара къща се срути върху магазин в Хайредин

Турция осъди решението на Израел да приеме закон, определящ страната като държава на израелския народ

РИОСВ-Пазарджик: Няма да има добив на волфрам край Велинград

Местността ГрънчарицаСнимка: Николай Спасов

РИОСВ – Пазарджик отхвърли  инвестиционното предложение за добив и преработка на волфрам съдържащи руди от находище „Грънчарица Център” край Велинград, съобщиха от областната екоинспекция. Екодиректорът Костадин Гешев е подписал решение по ОВОС, с което не одобрява осъществяването на инвестиционното предложение на фирмата-концесионер на територията на община Велинград. До решението  се стигна след разглеждане на инвестиционното намерение от 19-членния Експертен екологичен съвет при РИОСВ – Пазарджик, който с 18 гласа „против” и само един глас „за” не одобри доклада за оценка на въздействието върху околната среда, внесен от фирмата.

Мотивите, с които експертите отхвърлиха заключенията в доклада по ОВОС, са няколко. В него например не са отразени съществуващите водохващания за питейно-битови нужди, попадащи в рамките на заявената площадка за добив на волфрам. Освен това не са отчетени и потенциалните въздействия върху повърхностните води , а според екоекспертите е напълно реалистично питейните води да бъдат замърсени от рудодобива. Същото се отнася и за атмосферния въздух в района на евентуалната бъдеща мина. Друг мотив за решението на експертите от РИОСВ-Пазарджик е, че липсват мерки за недопускане замърсяването на водоизточниците. Възложителят е отказал да преработи и допълни доклада за ОВОС, отчитайки санитарно-охранителните зони, включващи и голяма част от концесионните площи. Мотив е и становището на РЗИ-Пазарджик, според което дейността на мината ще доведе до сериозно отрицателно въздействие върху околната среда в района и до рискове за здравето на хората в близост до находището.

Решението на директора на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев е повлияно и от мотивираните възражения по законосъобразност на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и на НЕК (Национална електрическа компания), предприятие „Язовири и каскади”, свързано с наличието на сервитути на СД „Бистрица” в концесионната площ на находище „Грънчарица Център”, за които е направено геодезическо заснемане и е изразено становище за необходимост от промяна в концесионния договор. С голяма тежест е становището на Басейнова дирекция, с което се коментира издадената заповед за учредяване на СОЗ (санитарно-охранителни зони) със съответните забрани за добивна дейност. При вземане на решението са отчетени и внесените над 6000 писмени становища от граждани, обществени организации и юридически лица, които декларират принципно несъгласие и са против реализацията на това инвестиционно предложение.

Решението на РИОСВ-Пазарджик беше прието с облекчение от жителите на СПА столицата на Балканите, които не криеха своите притеснения и страхове, че рудодобивът на волфрам в близост до Велинград ще ги остави без поминък и ще прогони туристите и почиващите от елитния и прочут с лековитите си минерални води курорт.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.