На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

РИОСВ-Пазарджик: Няма да има добив на волфрам край Велинград

Местността ГрънчарицаСнимка: Николай Спасов

РИОСВ – Пазарджик отхвърли  инвестиционното предложение за добив и преработка на волфрам съдържащи руди от находище „Грънчарица Център” край Велинград, съобщиха от областната екоинспекция. Екодиректорът Костадин Гешев е подписал решение по ОВОС, с което не одобрява осъществяването на инвестиционното предложение на фирмата-концесионер на територията на община Велинград. До решението  се стигна след разглеждане на инвестиционното намерение от 19-членния Експертен екологичен съвет при РИОСВ – Пазарджик, който с 18 гласа „против” и само един глас „за” не одобри доклада за оценка на въздействието върху околната среда, внесен от фирмата.

Мотивите, с които експертите отхвърлиха заключенията в доклада по ОВОС, са няколко. В него например не са отразени съществуващите водохващания за питейно-битови нужди, попадащи в рамките на заявената площадка за добив на волфрам. Освен това не са отчетени и потенциалните въздействия върху повърхностните води , а според екоекспертите е напълно реалистично питейните води да бъдат замърсени от рудодобива. Същото се отнася и за атмосферния въздух в района на евентуалната бъдеща мина. Друг мотив за решението на експертите от РИОСВ-Пазарджик е, че липсват мерки за недопускане замърсяването на водоизточниците. Възложителят е отказал да преработи и допълни доклада за ОВОС, отчитайки санитарно-охранителните зони, включващи и голяма част от концесионните площи. Мотив е и становището на РЗИ-Пазарджик, според което дейността на мината ще доведе до сериозно отрицателно въздействие върху околната среда в района и до рискове за здравето на хората в близост до находището.

Решението на директора на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев е повлияно и от мотивираните възражения по законосъобразност на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и на НЕК (Национална електрическа компания), предприятие „Язовири и каскади”, свързано с наличието на сервитути на СД „Бистрица” в концесионната площ на находище „Грънчарица Център”, за които е направено геодезическо заснемане и е изразено становище за необходимост от промяна в концесионния договор. С голяма тежест е становището на Басейнова дирекция, с което се коментира издадената заповед за учредяване на СОЗ (санитарно-охранителни зони) със съответните забрани за добивна дейност. При вземане на решението са отчетени и внесените над 6000 писмени становища от граждани, обществени организации и юридически лица, които декларират принципно несъгласие и са против реализацията на това инвестиционно предложение.

Решението на РИОСВ-Пазарджик беше прието с облекчение от жителите на СПА столицата на Балканите, които не криеха своите притеснения и страхове, че рудодобивът на волфрам в близост до Велинград ще ги остави без поминък и ще прогони туристите и почиващите от елитния и прочут с лековитите си минерални води курорт.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.