РИОСВ-Пловдив даде предписания и срок до 10 ноември за ремонт на канализационната мрежа в Брестник

След сигнали на жители на село Брестник за заливане с отпадъчни води от канализационната мрежа експерти на РИОСВ-Пловдив извършиха днес проверки на място.

Те показаха, че поради запушен участък в канализацията, минаваща през стопанския двор на селото, отпадъчната вода прелива през една от шахтите и се оттича свободно по частни имоти.

Oтпадъчни води са залели участъци от градини и селскостопански пътища и се вливат в общински напоителен канал, като на места има и заблатяване. Кметовете на Брестник Елена Проданова и на община "Родопи" Пламен Спасов са запознати с проблема. В края на юни е правен опит да се отпуши канализацията със специализирана техника на ВиК, но поради сериозността на ситуацията е необходимо да се извърши разкопаване и подмяна на положените тръби.

В писмо до община "Родопи" РИОСВ-Пловдив настоява за предприемане на спешни мерки и преустановяване на замърсяването в срок до 10 ноември. Според чл. 126, ал. 1 на Закона за водите Община "Родопи" в качеството си на собственик, който експлоатира канализационната мрежа, е длъжна да я поддържа в техническа изправност и да осигури непрекъснато нормалното й функциониране. В отговор на предписанията на екоинспекцията от общинската администрация съобщиха, че са изготвили проект за съоръжение - преливник. Открита е процедура по ЗОП (Закона за обществените поръчки) за определяне на избор на строител за съоръжението и за съпровождащата тръбна мрежа, което ще реши проблема.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони